chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні заборонили білоруські ліки

15 лютого 2011 о 17:16

Ліки двох білоруських фармацевтичних підприємств — ТОВ «Фармтехнологія» і РУП «Белмедпрепарати» — заборонені до продажу в Україні як такі, що отримали значну кількість приписів щодо якості. 

Про це повідомила прес-секретар Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (Держлікінспекція) Міністерства охорони здоров`я України Олена Ліцоєва.

Так, за її словами, краплі в ніс «Ноксивін» виробництва ТОВ «Фармтехнологія» отримали три приписи про повну заборону на звернення до України в 2010 році і три — в січні цього року. Крім того, видано один припис про вилучення з обігу розчину для ін`єкцій «Гепарин» виробництва РУП «Белмедпрепарати».

Разом з тим начальник відділу контролю якості «Фармтехнологія» Алла Боровик заявила, що на підприємство не надходило розпорядження від Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України. Вона також підкреслила, що «Фармтехнологія» не отримувала з Міністерства охорони здоров`я Білорусі ніякої інформації «про бракування в Україну лікарських засобів компанії».

Боровик зазначила, що щодо препарату «Ноксивін» з українською стороною виникли різночитання щодо методики кількісного визначення консерванту в цьому лікарському засобі. За її словами, «це питання зараз з`ясовується».

Вимоги лабораторії вступають в протиріччя з нормативною документацією МОЗ України, а проведення експертизи триває вже рік, сказала Боровик. Вона підкреслила, що «на фармацевтичному ринку існує жорстка конкурентна боротьба». Таким чином, вважає представник компанії, «білоруські препарати на ринок України просто не пускають».

За інформацією Держлікінспекції, в Україні на сьогодні зареєстровано 59 найменувань ліків білоруського виробництва в різних лікарських формах, у тому числі сім найменувань — виробництва «Фармтехнологія», включаючи «Ноксивін». 

Олена Ліцоєва підкреслює, що в Україні здійснюється суворий контроль якості лікарських засобів на підприємствах і в аптеках, незалежно від країни-виробника, оскільки Україна «взяла зобов`язання підтримувати систему контролю якості на рівні європейських стандартів». Вона зазначила, що центральна лабораторія, яка проводила останній контроль «Ноксивіну», в 2010 році була сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров`я.

За словами прес-секретаря, в минулому році Держлікінспекція вилучала з обігу ліки виробництва різних фармпідприємств, в тому числі з країн Євросоюзу. Усього в 2010 році Держлікінспекцією було видано 121 припис про повну заборону обігу імпортних лікарських засобів і 44 — українських.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути