chrome firefox opera safari iexplorer

Виші МВС закриють для жінок?

15 лютого 2011 о 14:00

Уряд видав розпорядження, через яке цього року до вищих навчальних закладів МВС не зможуть вступати дівчата. Про це заявляють у жіночому правозахисному центрі «Ла Страда-Україна».

Співробітники цього центру стверджують, що 2011-го року жінки, фактично, позбавлені можливості вступати до вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України. Це суперечить Конституції, низці законів, а також міжнародним зобов'язанням України в галузі прав людини, наголошують правозахисники.

У розмові з Deutsche Welle, представники центру «Ла Страда-Україна» пояснили, що йдеться про Розпорядження Кабінету Міністрів щодо «проведення експерименту з підготовки фахівців для міністерства внутрішніх справ». В ньому пропонується навчати фахівців за схемою «курсант – військовослужбовець – курсант».

Гендерна дискримінація

Як зауважують правозахисники, висновок про гендерну дискримінаційність обмеження витікає із норм Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

У цьому законі прописано, що «на строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років…» (ст.15).

Правозахисники просить скасувати відповідне розпорядження. Листи з такими зверненнями вже спрямовані до Адміністрації Президента та урядовців.

Без жінок менше соціального захисту

Ініціативу «Ла Стради» підтримує й західноукраїнський центр «Жіночі перспективи». Заступниця голови організації й керівниця проекту «Права працюючих жінок» Марта Чумало прогнозує: «Зменшення кількості жінок в МВС призведе до погіршення умов праці міліціонерів, збільшення випадків «нестатутних» відносин, зменшення соціального захисту».

«Якщо цей експеримент триватиме кілька років та, зважаючи на плинність кадрів, яка спостерігається зараз, можна передбачити, що жінок в МВС стане значно менше», — застерігає Чумало.

При цьому, на думку правозахисників, складно навіть уявити без жінок такі сфер як роботу з малолітніми правопорушниками та потерпілими від сімейного насильства.

Тривоги перебільшені?

Однак соціолог, експерт з гендерних питань Тетяна Бурейчак вважає, що тривоги правозахисниць перебільшені. «Обов’язкова служба в армії та навчання в закладах вищої освіти з підготовки фахівців для міністерства внутрішніх справ – це очевидно нетотожні речі. Якщо фах отримує назву «військовослужбовець-курсант», то навряд чи це означає, що йдеться про те, що жінок відрізають від отримання освіти в цій сфері», — сказала Бурейчак.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути