chrome firefox opera safari iexplorer

Де киянам провести березневі свята

04 березня 2011 о 09:35

Завдяки жінкам попереду аж чотири вихідні дні. Для тих, хто звик щоранку бігти на роботу, такий відпочинок здається занадто розкішним. Якби там не було, а чотири дні не проспиш і не відлежиш біля телевізора. Хіба що хтось просидить в мережі, однак робити це категорично не рекомендуємо.

На те й весна, щоб нею милуватися, вдихати свіжі пахожі, торкатися ще не розвинених бруньок і спостерігати, як все довкола оживає від зимового сну.

Окрім прогулянок на свіжому повітрі, також не забувайте, що на вихідних можна сходити в театр, кіно, покататися на ковзанах чи поплавати в басейні.

А ми вам ще пропонуємо додаткові варіанти проведення вашого дозвілля.

 Масляна

5-6 березня у козацькому селищі «Мамаєва Слобода» (вул. М. Донця, 2) відбудуться народні гуляння з нагоди свята Колодія (Масляна). Для гостей обіцяють наліпити десять тисяч штук вареників із сиром. Гулятимуть з 10:00 і до третіх півнів.

5-6 березня у національному комплексі «Експоцентр Україна» (вул. Глушкова, 1) пройде веселий святковий ярмарок «Масляна-2011». Тут можна буде придбати подарунки до жіночого свята, почастуватися смачними варениками, млинцями та іншими стравами, взяти участь у театралізованих дійствах «Колодій», «Пригощаємо тещу!» тощо. А 6 березня о 16.00 в Експоцентрі традиційно спалять символ Зими і зустрічатимуть Весну. Вхід вільний.

6 березня о 10:30 в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові розпочнуть святкувати Колодія, або Масляну. На співочому полі музею відбудуться забави: перетягування канату, катання на ослоні. Ярмарково-кулінарна частина запропонує святкові українські страви (куліш, узвар, цілющі напої). Також обіцяють виставку-продаж виробів народних майстрів. Вартість входу: дорослі — 15 грн., студенти — 10 грн.

6 березня, Контрактова площа

На Подолі на Масляну організатори проведуть багато старих обрядів, а також, як і годиться, загодують усіх, хто прийшов, млинцями. Тут теж не обійдеться без конкурсів, вікторин та святкового концерту.

6 березня, Оболонська набережна (вул. Прирічна, 3)

Святкування розпочнуться з ранку. У програмі – концерти творчих колективів, гра «Дістань приз», змагання, в тому числі, перетягування канату. А ті, хто не ризикнув зануритися в крижану воду на Водохреща, зможуть це зробити в неділю – тут планується купання «моржів».

6 березня, біля Храму всіх святих

Біля церкви в районі станції метро «Либідська» планується проведення низки конкурсів та виступи міських творчих колективів. Також гостей запросять до веселих ігор та естафет.
Але головне – тут проведуть майстер-класи. Не лише діти, а й дорослі зможуть навчитися робити ляльки-мотанки зі старого одягу (так робили в старовину) та ниток.

Виставки

7 березня Національний музей українського народного декоративного мистецтва (вул.Лаврська, 5) пропонує відвідати свої експозиції безкоштовно. Музей працює з 10:00 до 18:00.

До 12 березня у «Шоколадному будиночку» (вул. Шовковична, 17/2) триватиме виставка сучасного мистецтва — «Mode'n'Art». Експозиція включає в себе фешн-інсталяцію, відео-арт, колажний живопис і фотографію.

До 13 березня у великій виставковій залі «Українського дому» триватиме виставка «Міжнародний жіночий день — і100рія у фотографіях». Експозиція зі 100 фотографій представляє історію українських жінок за останні сто років, демонструє зміну ролей жінок, їх внесок у розвиток суспільства. Виставка організована Представництвом ООН в Україні та Представництвом ЄС в Україні за підтримки Державної служби молоді та спорту України.

До 13 березня у Мистецькому арсеналі, щоденно з 11.00 до 20.00, триватиме п'ятий Великий Cкульптурний cалон. Цього року Салон вперше в Україні представляє сенсаційну колекцію — повне зібрання шедеврів пластики неперевершеного майстра французького імпресіонізму Едгара Дега (1834 — 1917). Крім того, свої твори представили 30 провідних українських майстрів скульптури. Вартість квитків — 40 гривень, пільгова вартість — 20 гривень.

До 14 березня в НЦНК «Музей Івана Гончара» триватиме виставка писанок та картин американського художника-іконописця з українським іменем Нестора Топчія — «Повернення».

До 30 березня у виставкових залах Національного заповідника «Софія Київська» триватиме виставка народної ікони Східного Поділля з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею. Представлено 49 ікон XVIII-XIX століття із зображенням святих. Ця виставка за межами музею експонується вперше. Доповнюють експозицію також роботи сучасних художників-іконописців з Вінниччини: Івана Горобчика й Олександра Ковальчука.

До кінця березня у залах Софії Київської триватиме виставка Петриківського розпису майстрині з села Петриківка – Галини Назаренко. Мисткиня представила понад півсотні своїх робіт, серед яких роботи на папері, скрині, тарелі, тощо.

Протягом березня в Музеї гетьманства експонуватимуться роботи болгарського художника Івана Стоянова — «Малюнок». На виставці представлено 29 графічних малюнків «Київського циклу», створених у 2010 році для вернісажу у м. Києві. То є авторська змішана техніка (темпора, туш, колаж). Основою для графічних малюнків є знаки-символи, що використовуються в техніці вишивки, гончарства та інших промислах болгарським народом.

Концерти та майстер-класи

5 березня о 12:00 в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва виступатиме фольклорний гурт «Многая лєта». Керівник Ганна Коропніченко. Вхід до музею – 20 грн. Також цього дня в музеї майстриня Наталя Зима проведе майстер-клас з декупажу, а 6 березня – Галина Безкоровайна вас навчить робити прикраси з тканини. Початок майстер-класів о 13:00. Обов’язковий попередній запис: 280-36-93

5 березня в палаці «Україна» концерт відомого джазового оркестру «The World Famous Glenn Miller Orchestra» під керівництвом Уїлла Салдена. Джаз-оркестр носить ім’я свого засновника – тромбоніста, композитора і геніального аранжувальника Глена Міллера, одного з найпопулярніших джазових музикантів Америки. Початок о 19:00. Ціна квитків від 60 до 600 грн.

6 березня в палаці «Україна» шлягер-парад «Для тебе кохана». В концерті візьмуть участь: Василь Зінкевич, Павло Дворський, Лілія Сандулеса, Руслана, Міка Ньютон, Наталя Валевська, Ель Кравчук, Катерина Бужинська, Наталя Бучинська, Гайтана, Віктор Павлик, Міла Нітіч, Гарік Кричевський, Некси, тощо. Початок о 19:00. Ціна квитків від 30 до 500 грн.

6 березня з 19:00 до 22:00 з нагоди свята «Колодія» відбудеться концерт гурту «PoliКарп» та «Школи традиційного українського танцю». Місце проведення: книгарня-кав’ярня «Бабуїн» (вул. Симона Петлюри, 10 (колишня Комінтерну)). Вхід для студентів та дівчат — 30 грн, для всіх інших — 50 грн.

7 та 8 березня о 19:00 в «Палаці Україна» відбудеться ювілейна програма Національного балету Грузії «Сухішвілі» з власним оркестром. Вартість квитків від 80 до 1200 грн.

7 березня в Міжнародному центрі культури та мистецтв «Жовтневий Палац» (вул. Інститутська, 1) відбудеться головний концерт весни від учасників шоу «Танцюють всі!». Чудовий подарунок для жінок різного віку!

Розваги

8 березня з гастролями у Київ приїжджає «Цирк на воді». В програмі: велика група екзотичних тварин: леви, тигри, леопарди, коні, ведмеді, верблюди, мавпи, єноти, дикобрази, кішки та інші. Весь час на манежі провідні клоуни Європи Костянтин та Олег Герасименки. Місце заходу: Національний цирк України (пл. Перемоги, 2).

8 березня з 11:00 до 21:00 в центрі Києва відбудеться жіноче ралі на серійних автомобілях. Організатором «Великого жіночого ралі» виступив Київський міський автомотоклуб. Заявки на участь у ралі подали близько 30 жіночих екіпажів. У зв'язку з проведенням змагань 8 березня з 11:00 до 21:00 буде перекрито рух транспорту на вул. Хрещатик від перехрестя з вул. Інститутської до перехрестя з вул. Прорізної.

Підготувала Катерина Качур, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути