chrome firefox opera safari iexplorer

Прем’єра драматичної поеми-тетралогії «Тарас» стартувала. ФОТО

11 березня 2011 о 12:06

Прем’єра грандіозної постановки драматичної поеми-тетралогії «Тарас» відбулася 9-10 березня в Черкаському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Цьогоріч глядачу презентували останню із чотирьох частин поеми, автором якої є відомий український поет Богдан Стельмах. Над постановкою працює знаний режисер та продюсер Сергій Проскурня. Підтримує проект міський голова Черкас Сергій Одарич.

За задумом режисера, щороку створюватимуть одну виставу, починаючи з останньої частини, – таким чином, рухаючись від смерті до народження Кобзаря. 2014 року, до 200-річчя від дня народження Шевченка, на черкаській сцені буде відтворено усю біографію Кобзаря.

«У 2014 році буде грандіозна постановка з використанням мультимедіа, специфічного звуку. Тобто актор буде «вплавлений» в сучасну мультимедіа. І в цілому постановка стане чи не найбільшою подією в Україні та й у світі, який шанує пам’ять Кобзаря», – розкриває секрети режисер Сергій Проскурня.

Цього року, в рамках відзначення 150-річчя з дня смерті Шевченка, глядачу на показ запропонували останні роки життя поета: перебування в солдатському засланні на Кавказі, звільнення, остання подорож до України, відхід у вічність.

У виставі взяв участь увесь творчий склад Черкаського драмтеатру, були задіяні й діти працівників театру. Головну роль виконав заслужений артист України Петро Панчук – актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Кобзаря Петро Фадійович уже грав у «Божественній самотності» О. Денисенка, у кінофільмі «Повернення» та записав аудіокнигу з творів поета.

«Сьогодні ви побачили ескіз роботи до 2014 року. Ще багато над чим є працювати. Особливо в технічному плані. Адже, зокрема, звук для вистави був орендований. Сподіваюся, що завдяки цьому проекту, ми зможемо модернізувати черкаський театр», – розповідає режисер Сергій Проскурня.

Організаційну підтримку у створенні проекту надала мерія міста Черкаси. Державні кошти у постановці вистави задіяні не були, все здійснено за спонсорські кошти.

«Сучасний театр має бути підприємством зі своїм маркетингом. Театр, завдяки таким проектам, сам має заробляти кошти. Але, звісно ж, за підтримки меценатів», – зазначає міський голова Черкас Сергій Одарич.

Одним із основних завдань проекту, за словами організаторів, є створення культурного бренду, яким для Черкас є Тарас Шевченко.

Текст і фото надані прес-службою Черкаського міськвиконкому. Автор фото — Ігор Бутенко.

«Рідна країна»