chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві пройшов семінар з музейної справи

31 березня 2011 о 23:02

31 березня 2011 року в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» пройшов семінар з музейної справи та культурної політики «Музеї та інтерпретація культурної спадщини: досвід США для України».

Організатори заходу – НЦНК «Музей Івана Гончара», Смітсонівський центр фольклору і культурної спадщини (м. Вашингтон, США), Посольство США в Україні, Український центр розвитку музейної справи, Програма імені Фулбрайта в Україні, Американо-українська бізнесова рада.

Соціальна роль і популярність музеїв в Україні є незначною, на відміну від США, де революційні зміни у цій сфері в другій половині ХХ століття призвели до «музейного буму», безпрецедентної кількості відвідувачів, нових тенденцій і високого рівня розвитку. Нові музеї у США збагачують життя громадян позитивними емоціями, непересічним досвідом і кращим розумінням людей, місць, подій, ідей, концепцій і предметів минулого та сьогодення.

Американський досвід у цій сфері є надзвичайно важливим і цінним для України. Він уможливлює створення теоретичної бази і віднайдення інструментарію, за допомогою якого ми зможемо осягнути і розвинути місію культурної спадщини в швидкомінливому середовищі, зосереджуючись на питанні значення музеїв для нашої культури, їх потенційного внеску в суспільний поступ і загальнолюдський добробут.

Перед українськими музейниками виступили знані американські фахівці. Серед них Джеймс Дойч, професор Університету Джорджа Вашингтона, куратор Центру фольклору і культурної спадщини Смітсонівського Інституту. Теми його доповідей – «Академічне, популярне, народне: три вираження американської культури», «Смітсонівський фольклорний фестиваль: питання культурної політики». Чейс Ринд, визначний фахівець у сфері музейної справи та мистецтва, президент Національного музею будівництва у Вашингтоні, прочитав лекцію на теми «Музеї і залучення до їх діяльності громади», «Управління музеями в ХХІ столітті».

А знаний і шанований в Україні музейний експерт, стипендіат програми імені Фулбрайта Лінда Норріс представила презентацію «Єднаючи американські й українські музеї: дбаючи про стандарти». Автор розглядає шляхи, якими американські музеї спільно випрацьовують добровільні стандарти усіх ділянок музейної роботи, і розмірковує, чи така програма може стати в нагоді українським музеям.

Під час заходу відбулася презентація української версії книги Ніла, Філіпа та Венді Котлерів «Музейний маркетинг і стратегія: формування місії, залучення публіки, збільшення доходів і ресурсів».

Це видання, здійснене Українським центром розвитку музейної справи та Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000», було презентоване 14 березня, під час Міжнародної конференції «Громадська реформа музейного менеджменту та маркетингу». Видання представив Голова Правління Центру розвитку музейної справи Владислав Піоро. Від імені Центру він презентував екземпляри видання усім учасникам семінару.

Додала Катерина Зоркіна

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути