chrome firefox opera safari iexplorer

За рік українці більше стали боятися безробіття і деградації

24 березня 2011 о 10:18

53% українців найбільшою загрозою для України назвали економічний занепад країни. Такі результати дослідження проведеного у березня цього року наводить Соціологічна група «Рейтинг».

Окрім цього, згідно із результатами групи, також серед найбільших загроз 47% українців назвали ріст безробіття, 23% – знецінення гривні, 23% – свавілля влади та 18% українців вважає що є загроза деградації населення.

Далі у рейтингу загроз: погіршення медичного обслуговування (15%), ріст злочинності (13%), екологічні катастрофи (13%), масова міграція українців закордон (11%), розкол країни (9%), демографічна криза (9%), можлива втрата незалежності (9%), загроза громадянської війни (8%), погіршення рівня освіти (7%).

Крім того, 6% опитаних бояться загрози втратити контроль над українською ГТС, 5% — антиконституційного перевороту, 3% — військової загрози з боку Росії, 2% — загрози тероризму, 1% — військової загрози з боку Заходу.

Лише 2% опитаних українців не відчувають жодних загроз.

Експерти зазначають, що за рік (попереднє опитування проводилось у березні 2010 року) серед громадян України дещо зменшилось відчуття загрози економічного занепаду – з 56 до 53%. Тенденція притаманна для усіх регіонів, крім Донбасу, де кількість опитаних громадян, що бояться економічного занепаду, навпаки зросла з 60 до 67%. Також зменшилось відчуття загрози екологічних катастроф (з 15 до 13%), розколу країни (з 14 до 9%), втрати контролю над ГТС (з 8 до 6%), антиконституційного перевороту (з 8 до 5%).

Натомість за рік громадяни стали більше боятися росту безробіття (з 42 до 47%), деградації населення (з 16 до 18%), масової міграції українців за кордон (з 7 до 11%), демографічної кризи (з 6 до 9%), загрози громадянської війни (з 5 до 8%), погіршення рівня освіти в країні (з 5 до 7%).

Як і рік назад чверть опитаних українців відчувають загрозу знецінення гривні і свавілля влади, майже кожен шостий – погіршення рівня медицини та росту злочинності.

На Заході країни найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, свавілля влади, деградації населення та екологічних катастроф. Зменшилось – знецінення гривні, розколу країни, втрати незалежності, військової загрози з боку Росії.

В Центрі найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, погіршення медичного обслуговування, масової міграції українців за кордон, демографічної кризи, загрози громадянської війни, погіршення рівня освіти. Зменшилось – знецінення гривні, свавілля влади, росту злочинності, розколу країни.

На Півночі найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття та знецінення гривні, зменшилось – екологічних катастроф та розколу країни. На Сході найбільше зросло відчуття загрози росту безробіття, погіршення медичного обслуговування та рівня освіти, зменшилось – свавілля влади, деградації населення.

На Півдні найбільше зросло відчуття загрози погіршення медичного обслуговування, деградації населення та загрози громадянської війни. Зменшилось – свавілля влади, розколу країни та військової загрози з боку Заходу.

На Донбасі найбільше зросло відчуття загрози знецінення гривні, росту злочинності та демографічної кризи. Зменшилось – екологічних катастроф.

Методом інтерв’ю (face to face) було опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старше. Дослідження проводилося 4-14 березня. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% — не більше 2%, для значень близьких до 10% — не більше 1,3%, для значень близьких до 5% — не більше 1%. Опитування проводилося на Заході (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області), Центрі (Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська області), Півночі (м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська області), Півдні (АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь), Сході (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області) та Донбасі (Донецька, Луганська області).

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути