chrome firefox opera safari iexplorer

Герої українського фольклору стануть брендом Росії

25 квітня 2011 о 10:49

Герої українського фольклору відтепер представлятимуть світові Росію. Із чарівної мапи України зник Колобок, курочка Ряба, звірі з рукавчики – казкових істот «переселили» на північ.

Росіяни створили «Казкову карту Росії», на якій батьківщиною Колобка зазначена та сама, що й у Леніна, Ульяновська область. Корінними росіянами значаться Дід Мороз і Снігуронька, золота рибка, соловей-забіяка, Чахлик Невмирущий, Кікімора, Баба Яга, Іван-дурник, курочка Ряба та Ілля Муромець.

«Казкове брендування регіонів уже пішло. Що з цього вийде? Губернатори реагують дуже забавно й живо. Так, в Ульяновську уже ухвалили програму з популяризації Колобка», — розповів керівник проекту Олексій Козловський.

В Україні таким розподілом обурилися. Кажуть, в Росії навіть слова такого – «коло» – не було.

«Вище Чернігова ще 100-150 років тому пшениця не росла, росла тільки гречка. Тож я можу точно сказати, що це казка хліборобського народу», — впевнений дослідник українських казок Костянтин Олійник.

Те ж саме, стверджують, і з Іллею Муромцем, який був зовсім не з російського Мурома, а з українського містечка Муровськ.

«Коли князь покликав Іллю Муромця захищати Київ, то він дістатися до міста за 5 годин. Тобто фактично дійсно він міг дістатися з Чернігівської області за 5 годин до Києва, але ніяк не з міста Муром», — каже керівник «Казкової карти України» Марина Применко.

Тож тепер українську карту доклеюють героями сучасних казок, де є конкретний автор. Наприклад, із російськомовномим українцем Незнайкою Росія погоджується: на вулиці Квіткова в Ірпені під Києвом виріс письменник Микола Носов і тут створив своє Квіткове місто.

У світі фольклор як такий поки що не охороняється на міжнародному рівні. Тож юридично закріпити казки як продукт інтелектуальної власності українського народу неможливо. Вчені переконані: ніхто не буде судитися за Колобка з Росією чи за котика й півника з Литвою.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути