chrome firefox opera safari iexplorer

Палац у Корсунь-Шевченківському був найбагатшим у Європі

04 квітня 2011 о 08:57

Трохи дивний, але неймовірно вишуканий, палац князів Лопухіних-Демидових у 50-х роках XIX століття був найбагатшим палацовим ансамблем Європи.

Фахівці кажуть, Корсунь-Шевченківський палац має риси російського романтизму з елементами неоготики і класицизму. А розміщений він на острові.

Колись розкішний палац князів Лопухіних-Демидових сьогодні перетворився на музей часів Великої Вітчизняної війни — замість вишуканої фурнітури, у величних залах тут тепер склад старої військової техніки періоду Корсунь-Шевченківської битви.

Від усіх меблів — в ньому лишився тільки один стілець. Втім, кажуть робітники палацу-музею, навіть, якщо й вдасться переконати місцевих ветеранів перенести склад музею війни в інше місце, то палац все одно не буде чим наповнити. А поки там час від часу намагаються відтворити дух того часу — влаштовують бали, музичні вечори, а в романтичному парку — вистави.

“Романтичний парк — він передбачає те, що той, хто в ньому знаходиться, може мандрувати, скажімо, щоб викликати якісь спогади про країни, де вони бували, або мрії про те, де б вони хотіли побувати, тому архітектори, які створювали такі парки, вони і відтворювали різні куточки світу. Зокрема, у князя Понятковського можна було побачити і єгипетську піраміду”, — розповідає завідувач музею історії Корсунь-Шевченківської битви Тетяна Полякова.

http://7chudes.in.ua

Величний палац має інтернаціональне коріння — ще у 1782 році його звів польський князь Станіслав Понятковський, від якого згодом він перейшов до міністра юстиції генерал-прокурора Росії князя Лопухіна.

“Стан є такий, що якщо, наприклад, найближчі кілька років не буде великого реставраційного проекту  - ми втрачаємо ще один об’єкт такого, міжнародного рівня. Я не бачу тут трагедії, що власниками були поляки і росіяни — навпаки, це дає можливість нам потенційно ще 2 країни залучити — екскурсійний і туристичний цикл, але історично обрамити і показати і українську історію, як вона була в цей період”, — каже заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

А вона була неабияк насичена подіями і гостями. Сюди свого часу приїздили австрійський імператор Франц Йозеф ІІ, Тарас Шевченко, а мати останнього російського імператора Марія Федорівна навіть під стінами маєтку посадила власноруч дерево, яке збереглося і донині.

Відтак, палацовий ансамбль у Корсунь-Шевченківському розглядають як кандидата на перемогу в акції «7 замків України» у категорії «Палаци».

Відеосюжет можна переглянути тут. 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути