chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві покажуть скандальну п’єсу Леся Подерв’янського

15 квітня 2011 о 08:12

16 квітня у Києві відбудеться непересічна мистецька і театральна подія — прем'єрна вистава епічної трагедії «Павлік Морозов» за п’єсою найпопулярнiшого i водночас найскандальнішого українського драматурга і художника Леся Подерв'янського.

Шанувальники творчості Подерв'янського вже давно чекали можливості побачити хоч один з творів майстра на професійній сцені. І нарешті, це сталося.

Режисер-постановник вистави – Андрій Крітенко зі Штутгарту (Німеччина).

Ось що каже сам автор п’єси і художник-постановник вистави Лесь Подерв’янський: “Ми з Кротом (режисером Андрієм Крітенком) вже колись працювали разом (спектакль “Оргія” за п`єсою Лесі Українки). Нам подобається спільна творчість і наша дружба, а головною мотивацією нашої роботи є задоволення від процесу. Ми вже давно хотіли зробити в цій країні щось таке, “щоб зі стін лайно посипалося”. І коли Анатолій Димчук, галерист і куратор сучасного мистецтва, зробив нам пропозицію поставити “Павліка Морозова”, ми з радістю погодилися.

В цій п’єсі є химерне поєднання радянської і античної міфології, кохання, жорстокості, есхатологічного жаху, шоку, іронії і пародійних алюзій, що цілком відповідає естетиці постмодерну і принципам контемпорарі арт.

Ми вважаємо, що така країна, як наша – багато в чому ще відстала, дика і провінційна, переповнена, незважаючи на двадцять років незалежності, рептильними совковими міфами, — не повинна весь час заколисувати себе вишиванками, співанками і роздумами про солов’їність і калиновість. А ще інколи мати мужність подивитися на себе в дзеркало, щоб зрозуміти, хто ми, що ми, і що робити. А шокуюче і брутальне сучасне мистецтво має нам всім у цьому допомогти”.

Глядачам, молодшим 21 року, вхід заборонено через нецензурну лексику. Нею німецький режисер Андрій Крітенко не став жертвувати. В актори покликали професійних театралів, телеведучих і рок-музикантів.

П’єсу гратимуть лише у Києві, глядачам покажуть усього 10 вистав. Про піонера Павліка Морозова 50 років тому зняли художній фільм, потім документальний. Київські глядачі побачать геть інше мистецтво.

«Це мистецтво нікого не зробило ні поганим, ні добрим, це все совкові байки. Мистецтво – самодостатнє, воно існує для самого себе», — підсумував автор п’єси Лесь Подерев’янський.

Прем’єрний показ відбудеться у суботу, 16 квітня, о 19:30 в кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19).

За матеріалами www.parter.ua та www.novy.tv

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути