chrome firefox opera safari iexplorer

Умови перебування мігрантів в Україні ускладнюються

06 квітня 2011 о 10:00

Верховна Рада вчора посилила міграційне законодавство, затвердивши зміни до законів, що регулюють статус іноземців, які перебувають на території України. Зокрема, збільшилася кількість підстав, які дозволяють вислати іноземця з країни, а також підвищено штрафи за порушення термінів реєстрації, пише КоммерсантЪ-Украина.

Напередодні парламент вніс зміни до закону Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, Кримінального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення. Деякі поправки були запропоновані Президентом Віктором Януковичем і враховані парламентом. Більшість змін посилюють правила в'їзду і перебування іноземців на території України. Тепер в країну не зможуть в'їхати особи, що дискредитували її, а також не здатні фінансово забезпечити своє перебування в ній. За цих же міркувань можуть бути вислані іноземці, котрі вже проживають в Україні.

Розширився перелік причин, з яких громадянина іншої країни можуть депортувати. Це відбудеться, наприклад, якщо іноземець, який прибув для навчання або роботи, в призначений термін не з'явився в університет або до місця роботи. Скорочено і термін, протягом якого він зобов'язаний залишити Україну після прийняття рішення про депортацію. Якщо раніше він становив 30 днів, то тепер — 5. Водночас, іноземця не може бути вислано в країну, де він може зазнати тортур або його життю може загрожувати небезпека.

Санкції за незаконне переправлення іноземців через державний кордон України також посилені. Якщо раніше за подібні дії передбачалося покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 2 до 5 років, то тепер — від 3 до 8 років. За порушення правил і термінів реєстрації тепер передбачено штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 8500 грн), раніше він становив 20-40 неоподатковуваних мінімумів (340-680 грн).

У Всеукраїнському об'єднанні Свобода, у політичній програмі якого є пункт про позбавлення громадянства натуралізованих українців у разі скоєння ними злочину, вважають прийняті заходи недостатніми. «Про яке посилення може йтися, якщо у нас досі відкриті кордони з Росією і Білоруссю, звідки і йде основний потік мігрантів?» — заявив Ъ заступник голови ВО Свобода Андрій Мохник. На його думку, головною проблемою в сфері міграційного законодавства є «хабарі в системі МВС і закритість системи надання українського громадянства».

У свою чергу прес-секретар Управління верховного комісара ООН (УВКБ) у справах біженців в Україні Максим Буткевич висловив жаль, що українська сторона не врахувала рекомендації УВКБ щодо зазначеного документа. «Закон в нинішньому його вигляді не наближає Україну ні до європейських, ані до міжнародних стандартів у галузі захисту прав людини, а, швидше, створює загрозу порушення прав людей, які прибули в Україну у пошуках притулку», — заявив він.

Ірина Федорович, координатор проекту Без кордонів організації Центр Соціальна дія, дотримується схожої думки. За її словами, закон можна використовувати для «залякування і утиску прав іноземців». «Влада повинна не стрясати повітря, показуючи, як добре вона вирішує проблему мігрантів, а вивчати міжнародний досвід у цьому питанні», — вважає пані Федорович.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути