chrome firefox opera safari iexplorer

На 755-річчя Львова відкрили пам’ятник львівським броварям

10 травня 2011 о 09:21

9 травня у Львові на проспекті Свободи відбулося відкриття бронзового пам’ятника львівським броварям. Такий подарунок підготувала «Львівська пивоварня» до святкування 755-річчя міста.

Ідея створення пам’ятника з’явилася ще два роки тому. Для її якнайкращого втілення було оголошено конкурс серед скульпторів. Серед семи переміг проект скульптора Володимир Цісарика, автора пам’ятників Пабло Пікассо, Яну Зеху та Ігнасію Лукасевичу, Леопольду фон Захеру у Львові.

Головний художник Львова Володимир Сколоздра зазначив 9 травня під час прес-конференції, що це був найбільш креативний проект. «Пластичний образ львівського броваря, якого він запропонував, — вдалий. Він як з історичного середмістя», — зазначив він.

Скульптор В.Цісарик під час прес-конференції повідомив, що намагався втілити збірний образ львівського броваря. Зокрема, щоб репрезентативно передати його поставу, просив працівників ливарного цеху, де пізніше був відлитий сам пам’ятник з бронзи, переносити важкі бочки на плечах. «Я вирішив не вигадувати велосипед заново, і, як і пропонувалося за умовами конкурсу, задався ціллю передати образ львівського броваря. Також прагнув поєднати цей образ та ідею часу. Так з’явилася ідея розмістити годинник на одному з торців бочки, яку несе пивовар, а щоб пов’язати із «Львівською пивоварнею», замінили римські цифри на циферблаті на арабські: V – на 17, а ІІІ – на 15, вийшло 1715».

Коли стрілки годинника показують 17 годин і 15 хвилин, лунає гімн «Львівської пивоварні» у виконанні «Піккардійської терції». Це пісня про те, що «Хто «Львівське» п’є — 100 років проживе!». Пісню свого часу написав відомий композитор Кос-Анатольський.

Годинникар Олексій Бурнаєв повідомив, що його творіння уже помітили поціновувачі годинників у світі. Так французький сайт «Спадок годинникарства» уже зарезервував місце для опису годинника у розділі «Оригінальні годинники», ніде у світі подібних більше немає.

Також до 755-річчя міста, як повідомив в. о. директора «Львівської пивоварні» Роман Головня, спеціально випущено святковий сорт пива ТМ «Львівське» — «Високий Замок» та влаштовано святковий концерт за участі зокрема Тараса Чубая та гуртів «Плач Єремії» і «Піккардійська Терція».

 

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути