chrome firefox opera safari iexplorer

Під Харковом побудують дослідну ядерну установку

04 травня 2011 о 12:02

Замість збагаченого урану, від якого відмовилася Україна, в країні буде побудована дослідна ядерна установка. Даний проект виник в результаті домовленості між президентами України та США Віктором Януковичем і Бараком Обамою.

Установку планується створити в П'ятихатках – селищі в північній частині Харкова. Всі етапи створення ядерної установки в П'ятихатках будуть голосними і відкритими, і там не буде перероблятися ядерне паливо, заявили в прес-службі Харківської міськради.

«Якщо громада та місцева влада дадуть згоду на те, що дослідницька ядерна установка буде побудована в П'ятихатках, то ми приїдемо з колегією до Харкова, розглянемо звіт з аналізу безпеки проекту і при вас приймемо це рішення, з видачею відповідної ліцензії, — зазначила голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук. — Не може бути й мови про те, щоб тут перероблялося відпрацьоване ядерне паливо. Будь-яка діяльність буде проводитися в рамках виданої нами ліцензії. Це публічний документ, і він буде опублікований на нашому сайті».

«Україна відмовилася від збагаченого урану, і ось тепер отримує такий проект натомість. Харків обрали тому, що тут є хороша наукова та медична база, тут це можна розвивати і навчати студентів. В Україні практично немає ядерної медицини, виробництва ізотопів, які використовуються в терапії та діагностиці. Тут це питання можна буде вирішити», — повідомила Миколайчук.

Вона також відзначила, що ядерна установка буде безпечною: «Це навіть не дослідницький ядерний реактор, це більш проста установка. Питання мимовільної ланцюгової реакції там в принципі не стоїть».

Нагадаємо, учасники громадських слухань рекомендували Харківській міській раді та її виконавчим органам розглянути питання про погодження розміщення на території міста Харкова дослідної ядерної установки. Таку пропозицію було схвалено 30 квітня в П'ятихатках за підсумками громадських слухань на тему: "Будівництво на території Національного Наукового Центру «ХФТІ» дослідної ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, яке управляється лінійним прискорювачем електронів».

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути