chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові представили відреставрований 350-літній орган

18 травня 2011 о 18:23

18 травня у Міжнародний день музеїв у Львові в Музеї історії релігії презентували відреставрований 350-літній орган. Наразі цей орган перебуває у трапезній залі музею, який, за словами наукового співробітника науково-методичного відділу Львівського музею історії релігії Богдана Литвина, є його однолітком.

«Орган з ХVІІ ст., як і кожний орган є унікальним. Цей музичний інструмент був у костелі св. Мартина. У кін. 1980-х років орган передали Музею історії релігії. Інструмент був недіючим. У нас тоді була програма з відновленням, реставрацією органів. Віталій Півнов — один з небагатьох органних майстрів, відновив цей орган. Його пристосували до приміщення Домініканського собору, і через 2 роки відреставрований орган зазвучав там. Так було до 2007 року, церква не хотіла, щоб світські концерти органної музики давали поруч зі службою. У 2009 році попросили забрати орган», — зазначив Богдан Литвин.

За його словами, представлений орган відреставровано на 60%. Він має 8 регістрів, 5 є уже відреставровано. Орган, за словами музейника, вже переживав реконструкцію у ХІХ ст., відтак щонайменше у ньому є трубки із 5 різних органів. Загалом має 576 трубок (окрім першого ряду, який є видимим, але виконує декоративну роль). Найвища трубка має робочу частину 2,7 м, а найменша – 12 мм. Зокрема цей інструмент має також рідкісну бамбукову трубку.

«Цей орган виконаний у бароковому стилі. Йому 350 років, але щоб якось зображально це подати, то можна сказати, що в той час, коли військо Б.Хмельницького взяли в облогу Львів, то де-небудь в костелі з цього органу звучала музика, і молилися поляки, щоб облогу зняли», — зазначив Богдан Литвин.

Нагадаємо, що у підвалі Домініканського собору у Львові знайдено невідомий досі орган XVI-XVII ст.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути