chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям не доплатили лікарняних на 400 млн гривень

09 травня 2011 о 09:38

Заборгованість з виплати лікарняних в Україні становить 399 млн гривень. Про це повідомив заступник директора Фонду соціального страхування Олександр Леонов.

За його словами, станом на 1 травня погашено 45% заборгованості.

«Якщо на початок року заборгованість була 751 млн гривень, у березні – 431 млн грн, то на сьогодні – 399 млн грн», — зазначив Леонов.

Він прогнозує, що «у цьому році повністю будуть профінансовані всі виплати». «До кінця року за розрахунками, як мінімум, маємо скоротити ще в два рази», — зазначив він.

За його словами, більш оперативно гасити заборгованість минулого року вдасться у випадку, якщо «збільшаться надходження і якщо вдасться зменшити кількість лікарняних, тобто якщо покращиться здоров'я наших застрахованих осіб».

При цьому він зазначив, що заборгованості по виплатах по тимчасовій непрацездатності, яка нарахована у 2011 році немає.

«Затримки на фінансування страхувальників по їхніх заявках більше 10 днів немає, з початку року не було», — зазначив він.

Леонов додав, що «не зовсім такими темпами, як нам хотілося погашається заборгованість минулого року». «Це тому, що в повному обсязі фінансуються заявки 2011 року», — заявив він і пояснив, що йдеться про виплати по тимчасовій непрацездатності, по вагітності і пологах, а також на поховання

Нагадаємо, згідно з законом про єдиний соціальний внесок, працедавець оплачує працівникові перші п'ять днів періоду тимчасової втрати працездатності (лікарняного). З шостого дня допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Крім того, розширено перелік людей, які мають отримувати 100% доходу, перебуваючи на лікарняному. Тепер це батьки, які доглядають дітей віком до 14 років, чорнобильці усіх категорій, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань і донори.

60% від середньої зарплатні за лікарняний отримують працівники зі стажем до 5 років, 80% — зі стажем від 5 до 8 років. І на повний заробіток можуть розраховувати ті, у кого страховий стаж — понад 8 років.

 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути