chrome firefox opera safari iexplorer

Українці гідні лише 5 оплачених днів лікарняних

08 листопада 2011 о 12:44

Нові правила Кабінету Міністрів щодо оплати листків тимчасової непрацездатності (лікарняні - ред) дозволяють працівнику за державний рахунок хворіти не більше п'яти днів. Подальше перебування на лікарняному ліжку буде відбуватися вже за рахунок хворого.

Суть в тому, що якщо працівник прохворів п'ять робочих днів і надав відповідну довідку, оплату тимчасової непрацездатності йому виконує підприємство в обсягах, обумовлених стажем, шляхом вирахування цієї виплати з єдиного соціального внеску. У нього тепер входить у тому числі і страховий платіж з непрацездатності.

Але якщо людина буде хворіти хоча б на день довше і краще їй не стане, оплачувати більш тривалий термін лікарняного підприємствам заборонено — для роботодавця може наступити кримінальна відповідальність. Відтепер це преференція територіальних підрозділів Пенсійного фонду України. Бухгалтери підприємств повинні надати до ПФ «прострочені» медичні бюлетені і ще купу різних довідок.

Як пояснюють практикуючі бухгалтери, у світлі чергових нововведень статистика офіційної захворюваності робочого класу різко «скоротилася». Громадяни вважають за краще або відлежуватися не більше п'яти днів, або хворіти на роботі.

Як повідомлялося, за даними Федерації роботодавців України, вже розроблено проект постанови Кабміну, за яким дні хвороби працівнику оплатять в розмірі 80% його середньої зарплати, незалежно від стажу (це не торкнеться тих, хто вже має страхстаж понад 8 років: вони, як і раніше, отримають при хворобі 100% середнього заробітку, а ось нинішньої молоді в майбутньому вже не оплатять 100%)

Нагадаємо, зараз тим, у кого страховий стаж менше 5 років, оплачують при хворобі 60% середньої зарплати, з страхстажем 5-8 років можна розраховувати на 80%, понад 8 років — на 100%.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути