chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти: Перегляд 3D-фільмів допомагає діагностувати приховану косоокість

29 червня 2011 о 16:15

Перегляд фільмів у стерео-окулярах 3D, які дозволяють бачити об'ємне зображення, допомагає діагностувати приховану косоокість, повідомляють у Київському центрі мікрохірургії ока.

Перегляд фільму в тривимірних окулярах допомагає виявити відсутність об'ємного зору. При перегляді зображення у форматі 3D задіяні очі, нерви й мозок. Якщо ви дивитеся 3D-фільм і при цьому не бачите об'ємного ефекту — у вас прихована косоокість, а це привід звернутися до лікаря. Ті, кому об'ємний зір необхідний у роботі, як правило, знають про свій дефект, решта своєї косоокості не помічають", — зазначає професор Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Юрій Кондратенко.

Професор зазначає, що прихованою косоокістю страждає до 10% українців. У 90% випадків косоокість можна вилікувати за допомогою тренування бінокулярного зору.

«При косоокості одне око бачить гірше, і, щоб уникнути дискомфорту, мозок забирає цю проблему, відхиляючи око. На сьогодні Київський центр мікрохірургії ока є провідним з лікування косоокості у світі й прекрасно справляється з цією проблемою. У більшості випадків операції вдається уникнути», — констатує Кондратенко.

Разом із тим, професор зазначив, що говорити про користь чи шкоду 3D-фільмів для зору людини не можна, тому що подібні дослідження не проводилися.

«Чи шкодить перегляд 3D-фільмів — поки не відомо, у нас таких спостережень немає. Потрібен час, щоб зробити висновки. Людина бачить не оком, а мозком. Око лише сприймає інформацію. Можливо, ефект 3D якось і впливає на зір. У деяких людей тривалий перегляд фільму в 3D-окулярах викликає головний біль», — зазначив учений.