chrome firefox opera safari iexplorer

На кінофестивалі «Молодість» — 50 українських фільмів

21 жовтня 2012 о 10:07

42-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість» розпочинає свою роботу у Києві 20 жовтня.  Особливістю 24-го форуму стане участь 50-ти українських фільмів, більшість із яких відкриє глядачам нові імена, передає «Телекритика».

Церемонія відкриття запланована на 17.30 в київському Оперному театрі і транслюватиметься онлайн.

Фільмом відкриття фестивалю стане стрічка «Шкурник» Миколи Шпиковського 1927 року у супроводі українського симфонічного оркестру «Київ-Класик» під керівництвом Германа Макаренка.

Тим часом у київських кінотеатрах уже розпочалися покази стрічок для журналістів. Сьогодні їм представлять карину «Просто вітер» Бенса Фліґауфа з програми «Фестиваль фестивалів», фільм Кім Кі-Дука «П’єта» і стрічки «Майже чоловік» Мартіна Лунда зі скандинавської панорами.

Як повідомляла «Телекритика», програма цьогорічного кінофестивалю охоплює близько 300 фільмів. У міжнародному конкурсі змагатимуться 21 студентський фільм, 21 короткометражинй і 12 повнометражних; у Національному конкурсі – 26 короткометражні українськомовні стрічок 2011—2012 років; у позаконкурсній програмі буде продемонстровано 218 картин.

Цього року до програми фестивалю увійде близько 50-ти фільмів. Серед авторів цих робіт більшість – нові імена, і це, як відзначив генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі, стане головною особливістю цьогорічного фестивалю.

У конкурсній програмі беруть участь три українські фільми. Це «Істальгія» Дарії Оніщенко (Міжнародний конкурс), «Очерет» Руслана Батицького (Міжнародний конкурс студентських фільмів) та «Автопортрет в аду» Дмитро Старусєв (Конкурс короткометражних фільмів).

26 українських короткометражних стрічок представлено у Національному конкурсі.

У позаконкурсній програмі заплановано шість українських прем’єр. Ще 11 фільмів буде включено до ретроспективи, присвяченої Богдану Ступці.

Нагадаємо, Міжнародне журі кінофестивалю очолить угорський режисер театру і кіно, сценарист, продюсер Золтан Камонді. Також до складу Міжнародного журі увійшли Теодор Ушев – аніматор, графічний дизайнер, ілюстратор та мультимедіа-художник з Монреалю (Квебек, Канада), Борис Хлєбников – режисер, сценарист і кінознавець (Росія), Арутюн Хачатрян – режисер, сценарист, оператор і продюсер; засновник і директор Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» (Вірменія) та Наталія Сумська – акторка і телеведуча (Україна).

Журі Національного конкурсу очолив голова Ради директорів і засновник групи компаній Star Media Влад Ряшин. Також до журі увійшли директор кіноархіву Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко і редактор та оглядач культурних подій у медіа Сергій Васильєв.

Журі Міжнародної федерації кінопреси представлятимуть Кирило Разлогов (Росія), Інґрід Бербаум (Німеччина), Ірина Гордійчук (Україна). Екунемічне журі – професор теології у Лютеранській Академії в Ризі Ґатіс Лідумс (Латвія), генеральний секретар у SIGNIS France, кінооглядач у мережі французьких католицьких парафій Маґалі Ван Рет (Франція) і волонтер на «Радіо Марія» Католицького медіа-центру, вчитель англійської мови у київській школі № 315 Оксана Соколянська (Україна).

Події фестивалю охоплять кілька київських кінотеатрів – «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», «Київська Русь» та «Кінопалац», а також Дім освіти та культури «Майстер Клас» та Арт-готель «Баккара».

Завершить свою роботу кінофестиваль 28 жовтня. Фільм закриття, як обіцяють організатори, стане сюрпризом.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути