chrome firefox opera safari iexplorer

НАН України: українцям не потрібна власна держава

02 червня 2011 о 14:25

Україні не потрібна власна державність — вона найбільш успішна при зовнішньому управлінні.

Про це 2 червня на міжнародній конференції у Москві заявив директор Інституту світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Юрій Пахомов.

«Чому Україна за СРСР була успішна? Тому що нею керували ззовні, хоча керували самі українці. Україна звикла, щоб зверху нею командували», — сказав Пахомов.

За його словами, «Україна байдужа до державності». При цьому, зазначив академік, якщо Україну виділити з СРСР, вона посідала 10-е місце у світі за розвитком.

Як вважає Пахомов, українці ніколи не були державниками, вони одинаки, і це підтверджують прислів’я і приказки. «Коли йдеться про неспроможність України, перш за все, цю неспроможність потрібно віднести до державності. Народ України байдужий до держави. Це не випадково, немає могутньої держави, тому що її ніколи не було», — додав він.

Пахомов переконаний, що основна частина України «тулиться» не до Євросоюзу, а до Росії, але влада України «мляво взаємодіє з Росією, незважаючи на симпатії українців».

При цьому академік упевнений, що еліта України буде завжди проти Росії, оскільки у разі об’єднання вони стануть губернаторами замість самостійних керівників.

Він заявив, що дві третини населення України у тій або іншій формі виступають за співпрацю з Росією. «Якщо від цього відняти галичанські підходи, то це майже 80%. Якби об’єдналися Україна і Росія, а галичанам дали б свободу, це було б чудово», — підкреслив Пахомов.

Також, за його даними, лише 6% українців хотіли б жити у нинішній Україні, 20% — у Євросоюзі, а 35% — у СРСР. Втім, академік не повідомив, звідки у нього такі дані. Посилаючись на неназвані опитування, він також сказав, що 70% українців хотіли б бачити президентом України Петра I, а 20% — Йосипа Сталіна.

На думку Пахомова, інтеграція до Європейського Союзу шкідлива для України, оскільки це орієнтація на утримання. «Нинішня Європа – це породження пекла. Нинішні європейці в жаху від мусульман, нинішні європейці не знають, що робити з ЄС. Вже створена комісія, яка розроблятиме способи відлучення країн від ЄС», — сказав Пахомов.

Довідка

Юрій Пахомов народився в 1928 році в Пермській області (Росія). У 1953 році закінчив юридичний факультет Київського державного університету. У 1970 році захистив докторську дисертацію, в 1988 році обраний академіком НАН України. Працював радником президентів СРСР Михайла Горбачова і Російської Федерації Бориса Єльцина, радником президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, прем'єр-міністрів України (зокрема, Віктора Януковича). Нині є радником прем'єр-міністра Миколи Азарова.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути