chrome firefox opera safari iexplorer

Держава обіцяє українцям здавати в оренду житло з можливістю подальшого викупу

19 вересня 2012 о 10:37

Українцям обіцяють здавати в оренду житло Державної іпотечної установи (ДІУ) з можливістю подальшого викупу. Як заявив глава правління ДІУ Валентин Рибачук, процентна ставка на квартиру складе всього 3% на рік. «У нас є можливість викуповувати житло і здавати його в оренду.

Є також можливість викупу недобудованих об'єктів у банків. По суті, це лізинг: ви берете квартиру і платите оренду з правом викупити її. Після викупу ви стаєте власником житла, хоча право власності буде оформлятися на орендаря відразу», — заявив глава правління ДІУ Валентин Рибачук, пише «КоммерсантЪ-Украина». Для оренди з правом викупу будуть пропонуватися квартири площею від 40 до 76 кв. м. Вартість житла для Києва складе не більше 7,5 тис. грн за 1 кв. м, для обласних центрів — 5,5 тис. грн, для міст обласного підпорядкування — 4,3 тис. грн. У ДІУ відзначають, що початковий внесок не передбачений.

Однак орендар втратить право викупу квартири при виписці з неї. Крім того, не можна буде брати участь у програмі двічі. Учасники ринку впевнені, що така програма зацікавить широкі верстви населення.

За даними консалтингової компанії SV Development, оренда квартири економ-класу в Києві складає близько 3,3 тис. грн. Тобто, за 10 років орендар виплачує орендодавцю середню вартість однокімнатної квартири. Українцям буде цікаво платити стільки ж плюс 3% річних і через 7,5 років отримати житло у власність.

«Якщо відкинути корупційну складову, присутню всіх дій чиновників, то купівля ДІУ готової квартири з документами на вторинному ринку — набагато більш цікавий варіант, ніж фінансування будівельників, які закопують гроші в землю», — впевнений директор компанії «Ідеал Плюс» Ярослав Цуканов. Однак деякі експерти сумніваються в успішності проекту. «Якщо люди дійсно повинні будуть платити 3% річних, то це настільки добре, що виглядає нереально, — упевнений гендиректор компанії Global Solutions Сергій Тумасов. — В ідеї є раціональне зерно, але головне, щоб не вийшло, як завжди, коли все залишається незавершеним». Нагадаємо, держава запустило в цьому році програму «доступне житло». Взяти кредит ризикнуло поки 250 сімей.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути