chrome firefox opera safari iexplorer

6-7 серпня на Тернопіллі пройде фест «Дзвони Лемківщини»

28 липня 2011 о 15:38

На Тернопільщині 6 -7 серпня в урочищі Бичова міста Монастириська відбудеться ХІІІ Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Цьогоріч на фесті очікують до 10 тис.гостей з України та з-за кордону.

За словами голови Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна, крім традиційної урочистої ходи містом та запалення ватри, організатори планують провести конкурс на найкращі лемківські страви та привезти дві виставки лемківських робіт – фотовиставку і вишивані картини. Також будуть спортивні змагання та лемківські забави, повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА.

Водночас Валентин Хоптян вважає за доцільне активізувати процес спорудження на території Ватряного поля музею під відкритим небом «Лемківське село». Проектом передбачено встановлення хат-хиж коваля, гончара, млина-вітряка, лемківської церкви, музею Івана Мердака.

На території урочища планують спорудити містечко, де кожен район області та місто Тернопіль мали б свій будиночок, у якому можна проводити виставкові чи презентаційні заходи. Наявність такого містечка створить умови для використання фестивальної місцини упродовж всього року, незалежно від сезону чи погодних умов.

Гості фестивалю зможуть відвідати майстер-класи народних майстрів, взяти участь у спортивних змаганнях, де кожен охочий зможе спробувати свої сили у старовинних і сучасних спортивних іграх, оглянути виставки майстрів народної творчості, тематичну літературу з історії та культури лемків, придбати вишиванки, вироби з лози, глини та скуштувати традиційних лемківських страв.

Організатори очікують цього року на фестивалі до 10 тисяч учасників з України і з-за кордону, у тому числі з Польщі, Словаччини, Сербії, Хорватії.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути