chrome firefox opera safari iexplorer

МЗС відсудило «мозаїчного кота» на Пейзажній алеї

28 липня 2011 о 10:16

Чиновники з Міністерства закордонних справ уже сім років не можуть змиритися з тим, що громадськість категорично виступає проти зведення багатоповерхівки з підземним паркінгом на території заповідника «Стародавній Київ».

Незважаючи на рішення Верховного Суду, який визнав незаконним виділення земельної ділянки, боротьба між захисниками Пейзажної алеї та МЗС у юридичному полі триває, пише «Україна молода».

За інформацією видання, міністерство домоглося в Печерському суді рішення про знесення одного з гаражів на території парку, на стіні якого розміщений фрагмент мозаїки — довгий синій кіт, який встиг полюбитися киянам і гостям міста.

«Прийняв таке рішення суддя Кравець, який вів справу в забудові Жовтневої лікарні, — говорить Марина Соловйова, адвокат, яка захищає в судах унікальний ландшафтний парк, — МЗС позивався стосовно кількох гаражних блоків, що належать кооперативу «Пейзажний», це перше рішення на користь міністерства. Але логіка зрозуміла не до кінця: на сьогодні МЗС не землекористувач, бо рішення про надання ділянки скасовано, проте суддя не звернув на це увагу. Ділянка в оренді Шевченківської адміністрації, яка надала право розміщуватися власникам гаражів кооперативу «Пейзажний»...»

Марина Соловйова говорить, що на рішення Кравця уже подано апеляцію, а гараж, «відкушений» МЗС, навряд чи знесуть. Адвокат припускає, що міністерство своєю настирливістю намагається показати київській владі, що багатоповерхівка йому потрібна, і таким чином «випрошує» для себе новий земельний відвід.

Нагадаємо, МЗС заявило про свої плани будівництва на перетині Пейзажної алеї та Десятинного провулка у 2004 році. Але завдяки активним протестам громадськості забудову вдалося зупинити, а замість бетонного монстра з’явився чудовий ландшафтний парк із незвичайними скульптурами. Його створили коштом місцевих мешканців та меценатів. А до облаштування парку долучилися журналісти, громадські діячі, співак Олег Скрипка, актриса Ольга Сумська, композитор Юрій Рибчинський та інші.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути