chrome firefox opera safari iexplorer

Щороку населення України зменшується майже на 3 тис

11 липня 2011 о 17:58

Нас — майже 46 мільйонів. Поки що. У Всесвітній день народонаселення демографи та статисти підсумували - українців стабільно меншає. Щороку майже на три тисячі осіб.

Головні причини — низька народжуваність, висока смертність, особливо серед працездатних чоловіків, міграція молоді і загальне старіння нації.

“На жаль, прогноз у цьому сенсі є вкрай несприятливим. Навіть при позитивних тенденціях народжуваності, які ми спостерігаємо зараз — на жаль, ми не зможемо зламати тенденції скорочення чисельності. Народжуваність в осяжному майбутньому не буде забезпечувати навіть простого відтворення населення”, — каже Олена Макарова (інститут демографії та соціальних досліджень НАН України).

Щоправда, одразу ж заспокоюють: подібна демографічна ситуація і у більшості європейських держав. До того ж, відзначають — попри погане фінансування галузі охорони здоров’я, важкі умови праці і таке інше — усе частіше в Україні фіксують позитивні тенденції.

“Смертність населення продовжує знижуватися. Найбільш таким визначальним був 2009 рік, і 2010 рік. А середня очікувана тривалість життя, безумовно, якщо смертність зменшується, то зростає і тривалість життя”, — каже Наталя Власенко (Державний комітет Статистики України).

З оптимізмом у майбутнє як України, так і всього світу дивляться і у Фонді народонаселення при Організації Об’єднаних Націй. Тут підрахували — наприкінці жовтня населення планети сягне 7 мільярдів, і кажуть — саме ця глобальна подія тягне за собою як виклики, так і численні можливості.

“Населення світу зростає, в той час, як земля, залишається такою, якою і була. І чи зможемо ми жити в майбутньому на здоровій планеті — залежить від вибору кожного. Але, зрештою — населення 7 мільярдів — це досягнення. Воно зростає, бо людство розвивається — знаходить нові способи вирощувати їжу, розробляє нові ліки, таким чином — життя більш довге та здорове”, — каже Нузхат Ехсан (представництво Фонду народонаселення ООН в Україні).

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути