chrome firefox opera safari iexplorer

Батьки програли битву за українські школи на Донеччині

30 серпня 2011 о 09:01

Донецький апеляційний адмінсуд визнав законною ліквідацію Макіївською міськрадою україномовних загальноосвітніх шкіл I-II ступенів №№3, 100 і 27.

Відповідне рішення суд прийняв у понеділок, підтвердивши тим самим рішення суду першої інстанції — Центрально-міського районного суду Макіївки, повідомляє УНІАН.

У понеділок протягом всього судового розгляду судді вислуховували обидві сторони.

В процесі засідання суд відхилив всі клопотання з боку представників батьків, також відхилив заявлений представниками позивача відвід судовій колегії.

Під час розгляду позову по суті батьки наполягали, щоб суд врахував той факт, що рішення про закриття трьох шкіл було ухвалене міськрадою без обов`язкового обговорення з громадськістю.

Також вони нагадали, що цим рішенням Макіївська міськрада порушила постанову Кабінету міністрів України «Про затвердження Декларації цілей і завдань бюджету на 2011 рік (Бюджетної декларації)» від 19 квітня 2010 року.

Так, виходячи з цього документа, однією з цілей бюджету на 2011 рік є оптимізація мережі шкіл I-II ступенів, в яких кількість учнів складає менше 40 осіб. В той час як у вказаних школах кількість учнів перевищує цю позначку.

Позивачі також нагадали, що, ліквідовуючи школи, влада порушує закон про освіту, який закріплює право тільки за батьками обирати школи для своїх дітей.

Один з відповідачів з боку міськради, заступник Макіївського міського голови Владимир Полянський категорично відкинув всі звинувачення в порушеннях законодавчих актів при ухваленні рішень про закриття шкіл.

Зокрема, він пояснив, що Бюджетна декларація — це документ, не обов`язковий для виконання місцевим органом влади.

Полянський також відкинув звинувачення на адресу міськради в тому, що школи закривають без проведення громадських слухань.

За його словами, «не обов`язково», щоб всі батьки учнів шкіл, що закриваються, були належним чином повідомлені про дане рішення міськради, для цього достатньо згоди 20% батьків, присутніх на шкільних зборах.

На Донеччині у 2011 році планувалося закриття 26 загальноосвітніх шкіл.

За інформацією прес-служби Донецької ОДА, закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з розробленою «Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і видатків місцевих бюджетів на їх утримання».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути