chrome firefox opera safari iexplorer

Богданові Ступці — 70 років

27 серпня 2011 о 10:04

Свій ювілей патріарх української акторської школи відзначатиме у колі сім’ї та друзів. Можливо, у першій половині дня Богдан Сильвестрович загляне у театр Франка, де він працює на посаді художнього керівника, все ж урочистості перенесені на початок жовтня.

Як повідомляє «Україна молода», у театрі заплановано творчий вечір у стилістиці джазового гала–концерту (очевидно, це згадка про те, що в юні роки Богдан Ступка захоплювався цим музичним напрямом). Також у театрі очікують, що восени актор зможе повернутися на сцену.

Нагадаємо, в цьому році йому зробили складну операцію, після якої він досі перебуває у відпустці.

Тим часом день народження Ступки відзначають на телебаченні та збираються відсвяткувати у кінемотографічному колі.

«Новий канал» на День нзалежності показав документальний фільм під назвою «Богдан Ступка. Жива легенда» (зйомки відбувалися у Львові, Москві, Одесі).

А в кінотеатрі «Україна» з 29 вересня по 5 жовтня запланована ретроспектива фільмів за його участю: згадають як старі кінороботи, так і нові, серед яких чотири українські прем’єри — «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі, «Шантрапа» Отара Іоселіані, «Дім» Олега Погодіна та «Іванов» Вадима Дубровицького. Ретроспективу підготувала компанія Sota Cinema Group, яка часто запрошує Богдана Ступку до участі у копродюсерських проектах. За словами піар–менеджера Sota Cinema Світлани Машовець, можливий наступний етап роботи — випуск фільмів, у яких грає Богдан Ступка, на DVD.

Акторська кар’єра Богдана Ступки розпочалася у Львові. Закінчивши студію при Львівському театрі імені Марії Заньковецької, він довгий час там і працював. А після навчання в Інституті імені Карпенка–Карого його зарахували до акторського складу Театру імені Франка. Одна з його перших робіт у кіно — картина Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» (1970) — зробила Богдана Сильвестровича відомим. Тепер у його доробку більше ста різнопланових ролей.

Богдан Ступка народився 27 серпня 1941 року в селі Куликів Львівської області. Лауреат Шевченківської премії 1993 року. Народний артист УРСР та СРСР. Найвідоміші фільми: «Вогнем і мечем», «Тарас Бульба», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Водій для Віри» та інші. Міністр культури та мистецтв України в 1999—2001 роках.

У листопаді 2008 року Богдан Ступка отримав нагороду за найкращу чоловічу роль на III-му Римському кінофестивалі — за головну роль в українсько-польському фільмі «Серце на долоні» режисера Кшиштофа Зануссі.

Напередодні 20–річчя незалежності України указом Президента Богданові Ступці присвоєно звання Героя України.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути