chrome firefox opera safari iexplorer

Cтворено Конституцію України розміром 22 на 32 мм

23 серпня 2011 о 10:01

Права та свободи в мініатюрі. Напередодні 20-ї річниці Незалежності у столичному Музеї книги та друкарства презентували крихітну Конституцію України.

Над виданням, розміром 22 на 32 міліметри і вагою всього кілька грамів, автор — графік Ігор Степанов, працював два місяці.

Загалом у книзі — 170 сторінок та 10 тисяч вручну написаних знаків. Протягом місяця художник готувався, зрештою, зупинився на надтонкому, але цупкому фінському папері, дочекався мініатюрного пера зі справжньої шефелдської сталі з Великої Британії, і навіть з власним офтальмологом розробив спеціальні окуляри та склав графік роботи.

“Писати зі штучним світлом неможливо, воно створює тіні, які, що б ти не робив, все-одно є. Тоді довелося вибрати такий режим - вранці, з 6 до 8 ранку, на балконі, коли ще немає яскравого сонця, але вже є хороше потужне світло, таке розсіяне — ось тоді і можна було писати”, — ділиться секретом художник-графік Ігор Степанов.

Керівництво музею, де і зберігатиметься книга, підкреслює — історичну цінність крихітки підтвердить час. Втім, вже зараз мікро-Конституція стане окрасою у чималій колекції маленьких книжок, яких у фондах музею — кілька сотень.

“Я наголошу, що це рукописна книга. А Ви уявіть собі, яким чином можна було створити на такому невеликому папірці — 22 на 32 міліметри — написати взагалі якийсь текст”, — дивується заступник директора Музею книги та друкарства Людмила Хауха-Марченко.

За змістом Конституція неповна. Втім, такої мети — переписати оригінал книги та вмістити на її сторінках усі конституційні розділи, каже автор, він не переслідував. Та за допомогою професійних юристів, визначив найпріоритетніші з них — ті, що стосуються прав людини. Наразі, кажуть спеціалісти, це буде перша і, поки що, єдина рукописна міні-версія Основного закону на пострадянському просторі.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути