chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше на кінофестивалі в Локарно показали український фільм

15 серпня 2011 о 10:31

З 3 по 13 серпня проходить 64-й Міжнародний Кінофестиваль в Локарно, Швейцарія. Вперше у програмі фестивалю представлений український фільм, повідомляє УНН.

Кінофестиваль в Локарно оголосив імена своїх переможців. Головний приз отримала спільна аргентинсько-швейцарська драма «Відкрити двері і вікна» режисера Мілагрос Мументалер. Цього року журі вирішило вручити і другу вищу нагороду, вона дісталася японській стрічці «Токійський парк» Шінджі Оаями.

Цього тижня відбулася прем'єра німецько-російсько-українського фільму «4 дні в травні». Як повідомили у компанії «Аврора», шанс потрапити на світову прем'єру випав відразу восьми тисячам глядачам — саме стільки вміщає кінозал фестивалю під відкритим небом.

На прем'єру приїхали актор і продюсер Олексій Гуськов, актори Григорій Добригін, Іван Шведов, німецький режисер і сценарист Ахім фон Борріс і продюсер з німецької сторони Штефан Арндт.

"Фестиваль у Локарно — один з головних європейських кінофестивалів, поступається, мабуть, тільки Каннам та Венеції. У фестивалів такого рівня завжди максимально прозорий відбір. Ми відправили туди наш фільм 4 дні у травні, і його вибрали для показу на Пьяцца Гранде. Це найбільший відкритий кінотеатр у Європі. Фільм одночасно зможе побачити 8 000 глядачів. І для нас, і для України в цілому це велике досягнення ", — розповів Олег Степаненко, продюсер і керівник групи компаній «Аврора».

Він зазначив, що крім «4 днів у травні» для показу відібрані фільми зі США, Японії, Великобританії, Канади. Представлені різні країни і вперше — Україна.

"Головний внесок української сторони в першу чергу креативний. Ми брали участь у прийнятті всіх важливих рішень, затверджували сценарій. Притиралися з німцями з оцінкою історичних подій. Сценарій Ахіма заснований на історичному нарисі Дмитра Фоста. Ахім ввів у фільм 13-річного хлопчика і його очима передавав події тих років ", — додав Степаненко.

Після фестивалю в Локарно фільм «4 дні у травні» відправиться на фестиваль «Вікно в Європу» у Виборзі. У широкий прокат стрічка 4 дні у травні вийде 23 лютого 2012 року.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути