chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 січня в кіосках і на ринках можна буде розплачуватися пластиковою карткою

29 серпня 2011 о 11:13

В Україні вже з 1 січня 2012 року в кіосках, перукарнях і навіть на ринках збираються ввести безготівковий розрахунок за допомогою  пластиковихкарток.

Як пише газета «Сегодня», відповідно до постанови Кабміну, у кожній торговельній точці й підприємстві сфери обслуговування (за винятком торговельних рядів на базарах) повинні з'явитися POS-термінали для оплатипокупки банківськими картками.

Постанова стосується населених пунктів, де проживає більше ніж 25 тисяч осіб.

У той же час, за відсутність чи непрацюючий термінал доведеться сплатити штраф — з касирів 34-85 гривень, із власників торговельних точок — 85-170 гривень.

Тим часом, експерти вважають на даному етапі такий крок недоцільним.

Зі слів аналітика Олександра Жолудя, «це зручніше й гігієнічніше „кеша“, але поки, за статистикою НБУ, 95% операцій по картках — це зняття готівки».

«Є й технічні проблеми: за кордоном POS-термінали коштують близько 20 доларів, у нас — 200 доларів, — зазначив він. —  Також уважаю недоцільним ставити термінали в кожному кіоску, навряд чи хтось виходить за пляшкою пива з банківською карткою».

Нагадаємо, з 1 липня 2007 року у всіх вітчизняних магазинах з виторгом від 5 мільйонів гривень на рік зобов'язали приймати до оплати платіжні картки. Для цього власники точок мали обладнати спецапарати — POS-термінали.