chrome firefox opera safari iexplorer

Закарпатський університет категорично проти приєднання до УжНУ

19 серпня 2011 о 13:27

Ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук від імені колективу оприлюднив звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, міністра та голови Закарпатської ОДА, у якому зазначає, що приєднання ЗАкДУ до УжНУ є неприпустимим.

У заяві йдеться, що «на засіданні Кабінету Міністрів України 17 серпня 2011 року, з голосу, без проходження встановленої процедури погодження, розглядалося питання про внесення змін до розпорядження КМУ від 10 серпня поточного року № 760-р щодо реорганізації вищих навчальних закладів Закарпатської області. Під час такого розгляду його ініціатором (лідером політичної партії «ЄЦ») було проінформовано Кабінет Міністрів, що пропоновані ним зміни до розпорядження підготовані «професіоналами освіти» та погоджені у трудових колективах трьох вищих навчальних закладів, які ліквідуються внаслідок простого механічного приєднання до четвертого, як передбачається можливою «новою редакцією» розпорядження. Інформуємо Вас, що цим самим Кабінет Міністрів було введено в оману. Вважаємо недопустимим прецедентом можливе прийняття рішення, яке стосується 10 000 осіб – членів колективів вищих навчальних закладів без їх участі і навіть без належної експертизи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України».

4000-й колектив Закарпатського державного університету висловлює рішучий протест проти обговорення питання, яке визначає подальшу долю його кожного студента та викладача, без попереднього вивчення думки і позиції професорсько-викладацького складу, Студентської ради, профспілкового комітету.

У ЗакДУ «вважають неприпустимим механічне приєднання (ліквідацію) одного з найсучасніших Європейських вишів 4-го рівня акредитації з розвинутими міжнародними зв’язками, потужною матеріальною та найпотужнішою в регіоні базою інформаційно-комп’ютерних технологій, яким є Закарпатський державний університет, до Ужгородського національного університету з його безпрецедентно занедбаною за останні роки навчально-науковою та матеріальною базою».

У заяві йдеться про те, що Статутом ЗакДУ передбачено, що будь-яка реорганізація закладу можлива тільки за погодженням трудового колективу. Будь-яка інша процедура обов’язково буде оскаржена колективом у судовому порядку як у вітчизняних, так і в міжнародних судових інституціях.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини освіти Освічена

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути