chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи нагадують: спалення листя небезпечне для здоров’я та довкілля

22 вересня 2011 о 08:29

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) нагадує, що спалювання листя на подвір’ях є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану в місті.

Зокрема, багато українців мають алергію на дим, тому з початком осені суттєво зростає захворюваність. Тому екологи наполягають на тому, щоб міліціонери зупиняли спалювання, як це зазначено в їхніх інструкціях.

«Згідно зі статтею 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, протоколи щодо порушень, які стосуються статті 77-1 Кодексу, складають посадові працівники МВС України. МВС – єдиний орган в Україні, працівники якого регулярно патрулюють всі населені пункти. Враховуючи це, ми просимо керівництво МВС дати дорученням всім його підрозділам в областях посилити контроль за самовільним спалюванням рослинних залишків», – розповів заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом в повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки. Останні викликають респіраторні захворювання. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини.

Подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти збудникам захворювань.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка; руйнується ґрунтовий покрив (вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин;пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.

Екологи звертаються до всіх із проханням також звертатись до МВС з подібними зверненнями та робити зауваження, якщо ви бачите таку пожежу, адже ця проблема стосується кожного.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути