chrome firefox opera safari iexplorer

МВФ вимагає від України підвищити ціни на газ для населення

12 вересня 2011 о 15:25

Міжнародний валютний фонд як і раніше наполягає на підвищенні тарифів на газ в Україні для продовження фінансового співробітництва з країною, повідомив представник МВФ в Україні Макс Альєр під час «круглого столу» в Києві у понеділок.

«Що стосується питання цін на газ, то ця умова була закладена в програму. Вона залишається дуже важливою», — сказав він.

За словами представника МВФ, реалізація такого кроку необхідна для скорочення видатків державного бюджету на підтримку НАК Нафтогаз України.

Альєр наголосив, що МВФ згоден з необхідністю захисту малозабезпечених верств населення від підвищення цін на енергоносії, проте проти субсидування громадян, яким під силу оплачувати газ за вищими цінами. У зв'язку з цим він нагадав, що спочатку уряд зобов'язався підвищити тарифи на газ на 50% ще в квітні поточного року, але в подальшому ці вимоги були пом'якшені.

Представник МВФ також заявив, що ситуація у відносинах з Україною не зводиться виключно до питання підвищення тарифів на газ. За його словами, фахівці МВФ продовжують дискусії з урядом із приводу параметрів держбюджету на 2012 рік. При цьому Альєр повідомив, що в 2012 році очікується дефіцит бюджету в розмірі 2,5% ВВП, тоді як в поточному — 3,5%.

МВФ наприкінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною, затвердивши для країни нову програму stand-by на SDR10 млрд (близько $ 16 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд SDR. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі 1 млрд SDR (близько $ 1,6 млрд).

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Їх обсяг складає по SDR1 млрд кожен, за винятком останнього в розмірі SDR0,75 млрд.

Однак місія Фонду, що працювала в березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення щодо виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

В уряді припускають, що два транші програми stand-by можуть бути об'єднані, що дозволить поповнити валютні резерви НБУ відразу приблизно на $ 3 млрд.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути