chrome firefox opera safari iexplorer

Найстаріші церкви скандалять з патріархом Кирилом через Україну

05 вересня 2011 о 14:38

Патріархи чотирьох найстарших церков світу закликали Російську православну церкву дотримуватися своєї канонічної території.

В столиці Туреччині Стамбулі патріархи Константинополя, Олександрії, Антіохії, Єрусалиму, а також предстоятель автокефальної церкви Кіпру зібрали спеціальний собор.

Вони наголосили на необхідності поважати і суворо дотримуватися географічних кордонів для всіх православних церков.

Цими словами патріархи натякнули на невизнання канонічного статусу Української православної церкви Московського патріархату в якості «невід'ємної частини» РПЦ.

Оскільки в томосі 1924 року – угоді про заснування церков, Константинопольський патріархат констатував, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією.

Стосовно ж всієї Московської патріархії та її канонічних кордонів Константинопольський собор дотримується томосу 1589 року, згідно з яким територія нинішньої України не входить до складу Московського патріархату.

Конфлікт полягає в тому, що патріарх Московський Кирило блокує багато рішень найстаріших церков світу.

Собор предстоятелів найстарших патріархатів вважає, що РПЦ необґрунтовано бачить себе на чолі світового православ'я.

Через нові рішення Собору Московський патріархат може втратити не тільки вплив, але й буде змушений розміщувати свої церкви тільки на території Росії.

Патріархи чотирьох найстаріших церков світу збираються скликати Великий (Всеправославний) Собор — вищий релігійно-законодавчий орган, який може вирішити конфлікт з РПЦ. Але через систему, по якій приймається таке рішення, ще з лютого цього року рух в напрямку скликання Собору припинився.

Стамбул є престолом Константинопольського патріархату, якому надається «першість честі» серед православних церков.

Нагадаємо, цього року патріарх Кирило відвідав Україну на 25 річницю Чорнобиля, потім приїздив у Донецьк і Харків на ювілей. 2010 року патріарх Кирило тричі був в Україні. Черговий приїзд Московського патріарха до України запланований на 14-15 вересня цього року.

Джерело: ТСН
Розділи: Некатегоризовано

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути