chrome firefox opera safari iexplorer

Московський патріархат відбирає церкви у Київського?

24 квітня 2012 о 09:26

Відносини між УПЦ Московського патріархату і Київського патріархату ще більше загострюються. Днями глава УПЦ КП Філарет заявив, що з приходом нової влади у нього намагаються відбирати храми, пише газета «Сегодня».

В УПЦ МП кажуть, що це не так, а священики втікають від Філарета.

Філарет запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського патріархату, стає все більше і більше.

«У Рівненській області почали скликати населення і агітувати за перехід в Московський патріархат. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба Київський патріархат ліквідувати. Ми побудували храм в Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський», — розповів він.

Схожа історія і в Яготині, де каменем спотикання став Троїцький собор. У 1800 роки його збудував гетьман Кирило Розумовський, в 1930-ті — зруйнували комуністи, в 1994-му взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 так і недобудований собор перейшов на баланс місцевої влади.

«Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинська влада хотіла минулого тижня передати їм храм», — поскаржився Філарет.

Втім, в УПЦ МП запевняють, що все не так. «Близько ніхто нічого не збирався нам передавати. Собор відновлювали, як пам'ятник архітектури, як музей. Щоб там служити, наприклад, його треба перебудувати зсередини. Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг», — розповів отець Рустик, благочинний Яготинського району.

На його думку, УПЦ КП вирішила зазіхнути на собор тому, що їм, по суті, ніде молитися. «У 1994 році, неподалік від споруджуваного собору УПЦ КП відкрила молитовний будинок. А незабаром ми побудували на території лікарні невеликий храм, і до нас почали переходити священики КП. Ось вони і вирішили відігратися», — впевнений святий отець.

В УПЦ МП кажуть, що силою нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади не вдаються.

«Священики від Філарета йшли завжди, в тому числі за часів Ющенка. Тому що його церква вважається церквою тільки в Україні. Навіть багато депутатів, які публічно виступають за Філарета, хреститися і вінчатися ходять до нас», — каже Василь Анісімов, прес-секретар УПЦ МП.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути