chrome firefox opera safari iexplorer

Московський патріархат «благословив» скасування будівництва на місці Десятинної

15 січня 2013 о 14:51

Глава УПЦ МП митрополит Сабодан «благословив» скасування будівництва на місці фундаменту Десятинної церкви, повідомив головний архітектор Києва Сергій Целовальник в інтерв'ю газеті Хрещатик.

«Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, у якого я мав честь бути на аудієнції, благословив не будувати храм саме на цьому місці», — заявив він.

Він ще раз нагадав, що особисто виступає проти будівництва, бо «ми не маємо права втрачати те, що було збережено протягом століть».

«Щоб їх музеєфікувати і зберегти, досить побудувати легкі і надійні конструкції. Ініціатори ж будівництва храму-новосправи пропонують створити над залишками фундаментів простір нібито музею, де можна оглядати оригінальні археологічні артефакти, а над ним звести нову будівлю і назвати її Десятинною церквою, якої, до речі, з 996 року ніхто не бачив: ні креслень, ні малюнків храму або його руїн, на жаль, історія не зберегла», — додав архітектор.

Також він зауважив, що якщо будувати нову будівлю, то доведеться створювати 54 пальових кущі, які повністю знищать старовинний фундамент.

Як повідомлялося 30 листопада, голова КМДА Олександр Попов заявив, що не дозволить проводити будівництво на фундаменті Десятинної церкви.

Нагадаємо, що 22 листопада член Містобудівної ради Києва при МУ містобудування та архітектури Олександр Бригинець заявив, що влада Києва готує забудову Старокиївської гори на місці фундаменту Десятинної церкви, бо проект будівництва лежить на столі у головного архітектора міста.

Як відомо, Українська православна церква (Московський патріархат) домагається відновлення Десятинної церкви на залишках її фундаменту. Проти цього виступають археологи і архітектори.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути