chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську покажуть карикатури про кліматичні зміни

20 вересня 2011 о 08:21

20 вересня у Дніпропетровському художньому музеї буде відкрито виставку «Плюс 1°С. Кліматичні зміни мовою карикатуристів України та Швеції», що покликана привернути увагу до проблеми кліматичних змін на планеті.

Про це «Рідній країні» повідомила адміністрація музею.

Ініційована Шведським інститутом після Копенгагенської конференції щодо змін клімату (грудень 2009), виставка «Facing the Climate» (оригінальна назва проекту) стала виразником активної позиції Швеції з питань зміни клімату та довкілля. Тоді 25 скандинавських карикатуристів представили свої влучні й тривожні рефлексії на цю тему.

Тепер, подорожуючи світом, виставка доповнюється роботами карикатуристів відповідної країни, щоразу отримуючи широкий резонанс серед глядачів. Починаючи з вересня 2010 року, виставка побувала на Балканах, в Ісландії, Малайзії, Сирії, Латвії, Росії, а кількість її відвідувачів сягнула понад 40 тисяч.

Цієї осені експозиція розпочинає мандри Україною, і першим пунктом на її шляху став Дніпропетровський художній музей.

З 20 вересня по 11 жовтня відвідувачі музею зможуть побачити 24 роботи, що їх створили п’ятеро шведських і троє спеціально запрошених українських карикатуристів, небайдужих до проблеми погіршення екологічної ситуації на Землі: Лове Антелл, Магнус Бард, Рібер Ганссон, Гелена Ліндгольм, Карін Сунвіссон, Микола Капуста, Сергій Рябоконь, Олександр Костенко.

Проект «Плюс 1°С» має і другу складову — освітню. В рамках виставок відвідувачів знайомлять з карикатурою як мистецтвом виразного метафоричного жесту, ідеального засобу для реагування на такі нагальні питання сучасності, якими є проблеми кліматичних змін. Лекцію «Карикатура як мистецтво» у Дніпропетровському художньому музеї 22 вересня прочитає Олена Годенко-Наконечна, мистецтвознавець, член НСХУ,старший викладач кафедри філософії Дніпропетровського університету ВС. Початок лекції – о 17.00

Виставку у Дніпропетровському художньому музеї буде відкрито 20 вересня, о 18.00.

О 17.00 розпочнеться зустріч організаторів виставки із журналістами. На ній будуть присутні директорка ДХМ Тетяна Шапаренко, заступник посла Швеції в Україні Мортен Енберг, голова відділу з питань культури, преси та інформації посольства Швеції в Україні Тетяна Некрасова.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути