chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську показують фотовиставку «Зима у місті»

21 грудня 2011 о 17:05

На день Святого Миколая у Дніпропетровському художньому музеї відкрили невелику фотовиставку «Зима у місті» — репрезентовані на ній фотографії Павла Маменка й Володимира Таразевича показують зиму в Дніпропетровську такою, якою вона буває рідко.

Зі вікном летять сніжинки
На дерева і будинки,
На мости і ліхтарі,
На дороги і двори.
Все довкола біле-біле,
Снігопад дарує диво:
Він пухнастим покривалом
Землю ніжно укриває...

Саме такою, як у дитячому вірші О. Прокопчука, постає у нашій уяві зима, коли ми згадуємо про неї. Саме такою нам хотілося б бачити зиму, принаймні, на новорічно-різдвяні свята. Однак такою ця пора року в нашому місті видається нечасто, тому не у кожного дніпропетровського фотографа знайдуться в архіві кадри саме такої зими.

Про відомого в місті фотохудожника Павла Маменка такого не скажеш — у його портфоліо є світлини Дніпропетровська у будь-яку пору року й навіть у будь-яку годину доби. Павло Павлович майже не розлучається із фотоапаратом, фіксуючи щонайменші зміни в зовнішньому вигляді рідного міста. Якщо, поглянувши у вікно, Маменко бачить, що природні освітлювачі — сонце чи місяць — створили на вулиці привабливу картинку, він вирушає на пошуки цікавих кадрів. Приміром, на виставці є фотографія засніженої Європейської площі, яку Павло Павлович зробив у різдвяну ніч 2010 року.

Другий автор виставки — Володимир Таразевич — не так часто здійснює фотопрогулянки містом: він відносить себе до категорії комерційних фотографів, для котрих знімання — це не заняття на дозвіллі, а робота. Та все ж іноді він робить світлини не на замовлення, а для себе, для душі. Так, один сонячний січневий ранок 2011 року надихнув Володимира на серію фотопейзажів, яку він і представив на виставці у музеї.

Експозиція «Зима у місті» невелика за обсягом — усього 18 фотографій, проте вона вельми насичена за емоціями – сповнена світла та святковості, вважають співробітники музею. Зима у більшості з нас асоціюється, передусім, з празниками Нового року та Різдва, тому музейники сподіваються, що гарні пейзажі зимового Дніпропетровська навіють глядачам виставки святковий настрій.

Фотовиставка «Зима в місті» триватиме у Художньому музеї до 10 лютого 2012 року.

Матеріали і фото надали у Дніпропетровському художньому музеї

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути