chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську показують унікальну колекцію уніформи

11 лютого 2012 о 20:09

У Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького сьогодні відкрилась унікальна виставка уніформ середини минулого століття.

На ній представлено більш ніж 80 зразків військової форми різних родів військ: піхоти, артилерії, кавалерії, авіації, флоту, військової медицини, залізничних військ, навіть військового оркестру, а також зразки форми підрозділів ДАІ, цивільної авіації, учня ремісничого училища, курсанта суворівського військового училища (один із перших її варіантів), жіноча військова уніформа, однострої людей різних професій від 1940-х до 1980-х років.

Як повідомили куратори виставки, усі експонати – з єдиної в Україні колекції уніформи, яку створив приватний колекціонер Андрій Скрипкін.

Вся форма з колекції Скрипкіна – оригінальна, пошита багато років тому. Кожен комплект ентузіаст збирав за фотографіями та описами тих часів – від мундирів до нагород та взуття.

Одна з родзинок колекції – форма залізничника 1963 року, це, за словами музейників, один із найдорожчих експонатів колекції, а також рідкісна форма кавалериста зразка 1941 року.

Колекціонер відшукував експонати в різних місцях – від домашніх скринь до інтернет-форумів та аукціонів в Україні та за кордоном. У деяких випадках відомі імена колишніх власників форми.

«Моя мрія – знайти приміщення в місті, де можна було виставити всю колекцію відразу створивши, можливо, якусь візуальну інсталяцію», – каже Андрій Скрипкін.

Виставка працюватиме до травня 2012 року.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути