chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні гривні виповнюється 15 років

02 вересня 2011 о 10:30

15 років тому, 2 вересня 1996 року, в Україні була введена в обіг нова валюта — гривня.

Як повідомляє ЛігаБізнесІнформ, власне перехід країни на гривню розпочався з 25 серпня 1996 року, коли був оприлюднений Указ президента Леоніда Кучми Про грошову реформу в Україні.У перший же день реформи були перераховані в гривню всі ціни, тарифи, оклади, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, а також банківські вклади.

Протягом 15-ти днів — з 2 до 16 вересня 1996 року — у готівковому обігу одночасно використовувалися як гривні, так і купони. А після 16 вересня прийом карбованців було припинено.

Курс гривні до долара в перші дні становив 1,6, але досить швидко впав до 1,8.

Відзначимо, що перша серія банкнот номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень була виготовлена ​​в 1992 році канадською компанією Канадіен банкнот Компані. Розробкою дизайну банкнот займалися художники Василь Лопата та Борис Максимов, які працювали під керівництвом голови правління НБУ Володимира Матвієнка.

Національний банк щорічно вилучає з обігу близько 640 млн. штук банкнот усіх номіналів

Зараз банкноти друкуються на банкнотній фабриці Банкнотно-монетного двору Нацбанку, яка була введена в експлуатацію в 1994 році. Папір для банкнот виготовляється Фабрикою банкнотного паперу НБУ в місті Малин.

У зв'язку з фізичним зносом банкнот Національний банк щорічно вилучає з обігу близько 640 млн. штук банкнот усіх номіналів, переважна більшість з яких (понад 80%) складають банкноти невеликих номіналів (1-20 грн.).

Національна валюта пережила три покоління удосконалень. Так, банкноти другого покоління (зразка 1994 року) відрізняються від банкнот першого покоління (зразка 1992 року, канадського виробництва) дизайном і поліпшеним захистом (локальний водяний знак; стрічка з текстом, невидимі захисні волокна; приховані зображення; флуоресцентні елементи; орловський друк, спеціальні знаки для людей з ослабленим зором; магнітний номер і т.д.).

Нині в обігу перебувають банкноти третього покоління — зразків 2003 — 2007 років. Серед нових елементів захисту — тонована папір; світлий елемент водяного знака; захисні волокна і стрічка двокольорового флуоресценції; спеціальний магнітний код захисної стрічки; зображення, виконані оптично перемінною фарбою і т.і.

Банкноти третього покоління також мають захист, який визначається портативними детекторами і пристроями для перерахунку банкнот, а також сортувальними машинами.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр Микола Азаров висловив упевненість у тому, що гривня буде сильною валютою. «Якщо все у нас пройде так, як ми задумали, через 10 років ... будуть ганятися за гривнею, а не за доларом, тим більше що долар — слабка одиниця»,-сказав глава уряду.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути