chrome firefox opera safari iexplorer

МНС і вчені просять повернути «зимовий час»

06 жовтня 2011 о 14:51

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням ініціювати перегляд рішення парламенту про зміну порядку обчислення часу в Україні.

Як ідеться в його листі, депутатське рішення про скасування «зимового» часу «негативно вплине на життєдіяльність значної частини громадян України, завдасть шкоди здоров’ю людей, призведе до певних економічних втрат, спричинить звичайні людські життєві складнощі».

Особливо це відчують жителі західних областей України, де взимку тепер світлий час доби наступатиме аж після 9–ї ранку. Та й на решті території країни діти йтимуть у школу, а дорослі на роботу ще затемна.

Очільник МНС наголошує, що це рішення було ухвалене без належного врахування пропозицій науковців, фахівців та громадської думки. Хоча спеціалісти якраз вважають природним і виправданим, з точки зору здоров’я людей та економічних інтересів держави, другий часовий пояс, який найточніше відповідає астрономічному часу. Тому, наголошує голова МНС, варто скасувати «літній» час і повернутися до звичного нам «зимового».

Тим часом на інтернет–форумах українці кепкують, що скоро Верховна Рада своїми постановами скасовуватиме закони Ньютона. Адже вищезгадану «часову» постанову парламент ухвалив похапцем. «Найбільше мене дивує те, що нас, професіоналів, навіть ніхто не запросив на відповідні слухання, — каже голова Державної комісії єдиного часу і еталонних частот України Ярослав Яцків. — Я, вважай, 15 років добровільно, на громадських засадах, несу цю функцію — голови ДКЧЧ, і хоч би хто спитав мою думку! Не обов’язково зі мною погоджуватися, але вислухати ж можна було».

За словами пана Ярослава, щойно він почув про наміри Верховної Ради ухвалити таку постанову, направив відповідного листа Голові ВР Володимиру Литвину, де обґрунтував недоцільність цього кроку. Відповіді не отримав. А 20 вересня зі здивуванням дізнався, що парламент усе–таки схвалив документ.

«Це було невиважене рішення, яке не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично переводить Україну в третій часовий пояс, — каже фахівець. — Це зроблено без узгодження з Європою, до якої ми так прагнемо інтегруватися, і може викликати багато непорозумінь. Наприклад, взимку ми матимемо різницю з Європою аж у дві години, влітку — годину. І це призведе до великих додаткових витрат наших авто– та авіаперевізників, інформаційних служб тощо. Тому що весь час доведеться корегувати різноманітні графіки».

Вболівальники ж переживають, що матчі Ліги чемпіонів тепер починатимуть о 22.45, а якщо врахувати, що небайдужих до футболу у нас 2–3 мільйони, то чому парламент не подумав про їхнє здоров’я? Адже саме думкою про «здоров’я мільйонів українців» депутати керувалися, ухвалюючи злощасну постанову.

Учора на адресу глави уряду Миколи Азарова Ярослав Яцків відправив листа, в якому звертає увагу на всі ці моменти і пропонує вихід із ситуації. «По–перше, Україну слід залишити в другому часовому поясі, натомість завести так звані регіональні графіки роботи протягом певного часу. Вони встановлені відповідним президентським указом, але так і не були втілені в життя, — каже Ярослав Степанович. — Ніхто у світі не починає роботу о 9–й годині, як звикли ми. От щойно поряд зі мною на конференції сидів колега — професор із Відня, то вони починають працювати з 7–ї ранку. В Чехії, Польщі, Німеччині, робочий день також починається о 7–8–й ранку. В тому президентському указі ми якраз і пропонували: в Києві роботу органів влади розпочинати о 8–й годині, в Луганську — о 7.30, а в Ужгороді — о 8.30 або й о 9.00. Також я пропоную владним структурам проявити ініціативу і звернутися до Ради Європи з пропозицією: давайте усі разом відмінимо перехід на «літній» час. Адже суттєвої економії за рахунок переведення стрілок насправді немає: в 1995—1996 роках ми вивчали це питання. Натомість прагнення максимально використати світлу частину доби є доцільними, усе живе на планеті так чи інакше живе за Сонцем». Але для цього, наголошує вчений, необов’язково переводити стрілки годинників.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Україна на 95% розташована у другому часовому поясі, який є для нас астрономічним. Якщо в центрі часового поясу (а Київ якраз розташований в центрі другого часового поясу) встромити жердину, то тінь від неї буде найкоротшою о 12–й годині.

Власне тому, коли ми кажемо «опівдні», то маємо на увазі 12–ту годину дня, бо це справді половина доби. За «літнім» же часом, «опівдні» ми маємо о 13–й годині, що не відповідає здоровому глузду.

Ярослав Яцків нагадує, що в Україні спроби зміни обчислення часу ведуться вже давно. Наприклад, в 1996 році Автономна Республіка Крим намагалася перевестися на «московський» час. Довелося навіть це питання відстоювати в Конституційному Суді, який своїм рішенням зобов’язав Крим жити за «київським» часом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути