chrome firefox opera safari iexplorer

На Прикарпатті лелекам влаштують «єврожитла»

05 жовтня 2011 о 18:11

Прикарпатські енергетики планують підняти на металеві платформи майже 500 гнізд лелек, які розташовані на дерев'яних та залізобетонних опорах електроліній напругою 0,4 кВ.

Про це повідомила прес-служба «Прикарпаттяобленерго», посилаючись на започатковану енергопостачальним підприємством природоохоронну програму «Лелеки».

Жити в цих гніздах лелекам буде безпечніше, бо вони змонтовані високо над проводами, що запобігає ураженню птахів струмом, а саме гніздо надійно закріплене й не загрожує падінням на лінії електропередачі.

Переобладнуючи лелечі оселі, енергетики водночас захищають і птахів, і повітряні лінії електропередачі.

Лелеки люблять гніздитись на опорах ліній електропередачі – звідти зручно робити огляд та пильнувати своє гніздо з усіх боків. Перші спроби вильоту молодих пташенят з гнізд часто призводять до зіткнення з проводами. Як наслідок, виникає замикання в електромережі та відбуваються збої в електропостачанні, окрім того, гинуть молоді лелечата. А в дощову погоду намокле гніздо стає електропровідним, що є загрозою для лелечої родини й збільшує технологічні витрати електричної енергії.

Тому, аби вирішити цю проблему, власними силами «Прикарпаттяобленерго» виготовляє та встановлює основи, на які переносяться рештки старого гнізда. До того ж на лінії електропередачі, яка знаходиться під новою лелечою оселею, накладають ізоляційні трубки, які захищають проводи від лелечого посліду, а також оберігають життя молодим лелечатам.

На Прикарпатті практику «єврожитла» для птахів запозичили з сусідньої Польщі.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Довкілля Здорова

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути