chrome firefox opera safari iexplorer

Пам’ятник Франка у Львові одягнули в мантію

11 жовтня 2011 о 10:36

11 жовтня у Львові студенти одягли у мантію пам’ятник Івану Франку. Ця подія є частиною святкувань у межах 350-річчя створення Львівського національного університету імені Івана Франка.

Участь у флеш-мобі взяли представники студентських організацій.

Нагадаємо, що  вчора, 10 жовтня, студенти утворили на площі перед пам’ятником І. Франку живу фігуру «Нам 350» та символічний годинник, який мав нагадати про довголіття одного з найстаріших університетів Східної Європи.

20 січня 2011 року виповнилося 350 років з дня заснування Львівського національного університету імені Івана Франка.

За довідкою Вікіпедії, Львівський національний університет імені Івана Франка (у 1918—1939 рр. Університет Яна Казимира) — один з найстаріших у Східній Європі та найстаріший в Україні університет. Один з найпрестижніших університетів України.

Львівську академію з правами університету утворено 1661 року. У 1773 році орден єзуїтів заборонено, університет закрито. Відновлено у 1784, називався Йосифінський університет. У 1805—1817 – ліцей. У 1817 відновлено як Університет Франца I.

Указом від 8 січня 1940 р. Президія Верховної Ради УРСР присвоїла Львівському державному університету ім`я Івана Франка, який навчався тут у 70-х роках ХІХ ст. на філософському факультеті. Сьогодні в університеті працює одна з основних шкіл франкознавства в Україні.

11 жовтня 1999 року Указом Президента України Львівському державному університету імені Івана Франка надано статус «національний».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути