chrome firefox opera safari iexplorer

Папа Римський плакав за долею українців, померлих від Голодомору

27 жовтня 2011 о 14:37

Cвітова бібліотека поповнилася новою книгою із глибоким змістом «Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану щодо Великого Голоду 1932-33 року в Радянській Україні».

Про Великий Голод в Україні написано та сказано багато. Все ж наскільки ця сторінка української історії відома у світі? Як світова спільнота сприймає та оцінює події тих років?

Долі двох українських науковців, народжених за межами материзни, випадково перетнулися на римських вулицях рік тому.

Професор Лучук приїхав сюди для початку дослідницької роботи в архівах Ватикану, а ватиканіст о. МакВей – один із лічених українських вчених, який опрацьовує ватиканську документацію. Результатом цієї зустрічі стало поповнення світової бібліотеки новою книгою із глибоким змістом «Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану щодо Великого Голоду 1932-33 року в Радянській Україні».

Презентація видання відбулася 26 жовтня у книгарні «Центр російської екуменки», що у столиці Італії, за підтримки посольства України у Ваткані, участі шанувальників України і представників дипломатичних представництв різних країн при Святому Престолі.

Ватиканські архіви – це цінне джерело церковної, та історії людства. Вони були відкриті для науковців у 1881 році. Останні 14 років їх досліджує о. Афанасіус Маковей. «Знання історії – це форма свободи, для побудови теперішнього та майбуття. – Стверджує він. – Книга написана для того, щоб не бути співучасником тих, хто заперечує, чи змінює на свій смак, історію України.

Незважаючи на назву книги, ватиканські архіви насправді не є таємними. Вони запрошують серйозних науковців черпати із них знання».

Федеріко Арджентьєрі, професор американського університету Джона Кеббота, який займається питаннями вивчення української історії протягом багатьох років, вкотре висловив впевненість у тому, що Голодомор був геноцидом, з метою винищення селянського населення в Україні. Зокрема тому, що, у порівнянні із іншими голодоморами у світі, український стався у мирний час, а тодішній уряд намагався приховати цей факт від світу.

Знайшовши та опрацювавши 56 архівних документів, дослідники доводять усвідомленість Ватиканом катастрофічних пропорцій Голоду, а також визнання неприродності його виникнення.

«Під час написання книги ми ставили перед собою кілька питань: Ватикану було відомо про Великий Голод в Україні? Якою була його реакція? – Розповідає Любомир Лучук. – В той час дипломатичні стосунки між двома країнами було перервано, все ж Ватикан шукав можливості допомогти в обхід офіційних каналів. Зокрема ним було запропоновано викупити пшеницю, призначену на експорт, із метою передачі її у голодуючі райони. Були також спроби привернути громадську увагу шляхом публікацій у ватиканських та українських виданнях».

«Ми виявили унікальний документ папської аудієнції на якій Піо ХІ плакав за долею українців.» — завершує професор Лучук.
Лаура Петінеллі, професор Паризького католицького університету, акцентувала на важливості виходу книги англійською мовою, що дає можливість дізнатися про трагічні сторінки української історії якнайбільшій кількості читачів в усьому світі.

Професор Арджентьєрі передбачає, що книга «Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану щодо Великого Голоду 1932-33 року в Радянській Україні» незабаром стане бібліографічним раритетом.

Нагадуємо, що у 2008 році Папа Римський Бенедикт XVI вшанували пам’ять жертв українського Голодомору 1032—1933 років. Понтифік назвав Великий голод жахливою трагедією, й зазначив, що молиться Діві Марії за те, щоб вона допомагала народам прямувати дорогами примирення й будувати теперішнє та майбутнє.

Маріанна СОРОНЕВИЧ, головний редактор Української газети в Італії
www.gazetaukrainska.com

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути