chrome firefox opera safari iexplorer

Українські та російські фільми з тріском провалилися на «Молодості»

13 жовтня 2011 о 16:29

В основній конкурсній програмі Міжнародного кінофестивалю «Молодість» не беруть участь ні українські, ні російські фільми.

Про це повідомив генеральний директор фестивалю Андрій ХАЛПАХЧІ в інтерв`ю журналу Weekly.ua.

Відсутність українських фільмів він пояснив низькою якістю вітчизняних картин. «Навіть фільми з таких «некінематографічних» країн як Ісландія та Норвегія виявилися кращими, представлених українськими авторами. З чотирьох українських картин, поданих на конкурс, одна виявилася взагалі незавершеною, а інші три явно програвали на тлі зарубіжних», – підкреслив А.ХАЛПАХЧІ.

За його словами, українські стрічки будуть представлені в конкурсах короткометражок і студентських фільмів.

Російські фільми не пройшли на конкурс із тієї ж причини. «Чотири-п`ять запропонованих нам російських фільмів були хорошого рівня, тягнули майже на четвірку. Але це далеко не те, чого хотілося б», – пояснив генеральний директор фестивалю. За його словами, «загальний рівень російського кіно впав... У Росії практикується потужне державне фінансування кінематографа, яке спрямоване на пропагандистські теми про велику Росію».

За словами А.ХАЛПАХЧІ, в повному метрі на фестивалі представлені стрічки спільного виробництва Бельгії та Голландії, Аргентини та Іспанії, картини з Польщі, Чехії, Швеції.

«Розглядаємо участь Франції та США, запрошуємо Іран. Але там непроста ситуація. Кінематографісти, які повинні були їхати на фестиваль у Сан-Себастьян, арештовані, їх не випускають із країни. А нам поки не зовсім зрозуміло, у кого в руках картина, яку ми просимо, і чи зможемо ми взагалі її отримати», – зазначив гендиректор «Молодості».
А.ХАЛПАХЧІ повідомив, що Міжнародний кінофестиваль «Молодість» відкриється показом фільму Єжі ГОФМАНА «Варшавська битва 1920». «У Є.ГОФМАНА в центрі сюжету стоїть романтична історія про любов у складних історичних обставинах, і ці обставини він досліджує дуже глибоко й толерантно», – підкреслив А.ХАЛПАХЧІ. «Реакція очікується різна: хтось буде в захопленні, комусь може не сподобатися. Але це, поза сумнівом, витвір мистецтва, який і має викликати спори», — зазначив гендиректор кінофестивалю.

Довідка

Міжнародний кінофестиваль «Молодість» проводиться в Києві з 1970 року. «Молодість» є єдиним в Україні міжнародним фестивалем, офіційно зареєстрованим FIAPF — Всесвітньою асоціацією продюсерів.

Цього року фестиваль проходитиме з 22 по 30 жовтня.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути