chrome firefox opera safari iexplorer

Квитки на концерти в Україні можуть подорожчати вдвічі

23 листопада 2011 о 17:58

Прийняття змін до закону про гастрольну діяльність фактично означатиме, що Кабмін вводить монополію держави у сфері культури. Про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська під час засідання, присвяченого обговоренню відповідного законопроекту.

«Суть даного законопроекту зводиться до того, щоб зобов'язати будь-якого організатора культурного заходу, будь-якого виконавця, будь-який колектив, в тому числі і цирковий, брати в органах місцевої влади дозвіл на проведення концерту і вносити за нього передоплату», — сказала Королевська, яку цитує її прес-служба.

Владислав Троїцький, організатор фестивалю «Гогольфест», режисер театру «Дах» у свою чергу заявив, що прийняття даного законопроекту зробить будь-які гастролі, в тому числі театральні, невиправдано ризикованими.

«З одного боку ми будемо стикатися з заплутаною дозвільною системою, в якій величезну роль гратимуть смаки тих чи інших чиновників, які приймають рішення на місцях. Це створить ґрунт як для корупції, так і для цензури. З іншого боку — на плечі організаторів ляже зовсім невиправдане і неприйнятне фінансове навантаження у вигляді передоплати, яку мало хто зможе собі дозволити», — сказав він.

Королевська додала також, що вся тяжкість законопроекту ляже на плечі кінцевого споживача.

«Артисти змушені спочатку закладати вартість усіх ризиків в ціну квитків, що призведе до їх подорожчання мінімум на 25-50%», — сказала вона. За словами політика, вартість нового збору буде складати 1-5% від передбачуваної суми виручки за всі виступи в тому чи іншому місті. При цьому місцева влада може не видати дозвіл на гастролі і не повернути внесок.

На думку Королевської, даний законопроект стане черговою годівницею для чиновників. «Чиновники самі будуть вирішувати, чи вимагати їм 1% від виручки або всі 5%. Це означає, наприклад, що мери і місцеві ради будуть проводити концерти на підтримку своїх кампаній, у тому числі виборчих, практично безкоштовно. А всім іншим доведеться платити: і за концерти в рамках виборчого процесу, і за концерти на підтримку благодійних акцій або міжнародних заходів», — говорить політик.

Генеральний директор — художній керівник капели "Думка" Євген Савчук представляв на слуханнях інтереси Міністерства культури. На його думку, законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

«Збір у розмірі 5% повинен встановлюватися тільки для зарубіжних виконавців. Українські ж артисти та творчі колективи повинні платити значно менше. Кошти, отримані в результаті цього збору, повинні, в першу чергу, йти на розвиток української культури, на розвиток гастрольної діяльності вітчизняних колективів і виконавців. Вони не повинні йти в загальний котел бюджету, це буде несправедливо», — сказав він.

Також, на його думку, в законопроект необхідно внести поправку, що зобов'язує повідомляти глядачам під час продажу квитків, чи буде використовуватися фонограма. «У багатьох країнах використання фонограми заборонено. Ми повинні якщо не заборонити її використання, то хоча б зобов'язати виконавців чесно попереджати людей, який саме продукт пропонується їхній увазі», — сказав Євген Савчук.

Королевська підсумувала, що законопроект у такій формі приймати не можна, тому буде створено робочу групу, яка підготує проект закону до другого читання. У першому читанні документ було прийнято 18 жовтня 2011 року.