chrome firefox opera safari iexplorer

Найлегше вести бізнес у Києві, найважче — на Херсонщині

30 листопада 2011 о 17:12

Фонд «Ефективне управління» спільно з Всесвітнім економічним форумом провели дослідження конкурентоспроможності регіонів України. Перше місце у рейтингу зайняла столиця країни, останнє — Херсонська область.

Кожен регіон оцінювався за 12 критеріями, таким як інфраструктура, охорона здоров'я, вища освіта, ефективність ринку праці, рівень розвитку бізнесу, інновації та ін., пише Дело.

Як і в попередні роки, перше місце в регіональному індексі залишилось за містом Київ, друге — за Дніпропетровською областю. У п'ятірку лідерів увійшли також Харківська, Київська та Донецька області.

Досить високий рівень конкурентоспроможності продемонстрували Запорізька область, місто Севастополь, Одеська, Полтавська та Львівська області. Низькі позиції в рейтингу у Житомирської, Тернопільської, Чернігівської, Кіровоградської та Херсонської областей.

Найбільше перших місць у різних категоріях посіла столиця України. Київ лідирує за такими складовими, як інфраструктура, вища освіта та професійна підготовка, технологічна готовність, розмір ринку, але при цьому займає останнє місце серед регіонів за складовою інституції.

І навпаки, Тернопільська область, що займає 24-у позицію в національному рейтингу, має досить непогані показники по інституцій, охорони здоров'я і початкової освіти, рівнем розвитку фінансового ринку.

Дослідження також показало, що головними перепонами для ведення бізнесу є податкова політика, корупція та нестабільність державної політики. При цьому, значення двох перших факторів за рік тільки посилилося.

Менше проблем для бізнесу цього року стали створювати такі чинники, як доступ до фінансування, нестабільність місцевої та державної влади та інфляція.

Як повідомлялося, Україна у рейтингу сприятливості ділового середовища втратила за рік 3 позицій і перемістилася на 152-е місце. З таким показником країна опинилася в аутсайдерах списку між Ліберією (151) та Болівією (153).

Варто відзначити, що Гондурас, з яким часто люблять порівнювати Україну, знаходиться на 128 позиції списку.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути