chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Львові відзначають 93-ту річницю «Листопадового чину»

01 листопада 2011 о 08:08

1 листопада у Львові відзначать 93-ю річницю "Листопадового чину" та проголошення ЗУНР. Саме в цей день вперше над міською Ратушею замайорів синьо-жовтий прапор.

У Львові з цієї нагоди відбудеться ряд заходів.

Розпочнеться все вранці біля входу у Ратушу. ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» проведе театралізоване військово-історичне дійство «Легіонер».

Близько до обіду від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочнеться похід колони до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих за маршрутом вул. Листопадового чину – вул. І. Огієнка – вул. Т. Шевченка.

Марш-похід на вшанування загиблих пластунів під час дій 1 листопада 1918 року за тим самим маршрутом організовує і Національна скаутська організація України «Пласт» (станиця Львів).

Завершиться відзначення на площі перед Львівським національним університетом ім. І. Франка та на вул. Листопадового чину буде утворений живий ланцюг з лампадок пам’яті героїв «Листопадового чину».

Довідка

«Листопадовий чин» (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) – військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала.

В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв’язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути