chrome firefox opera safari iexplorer

Україна має намір відібрати в Росії власність СРСР

22 листопада 2011 о 13:03

Україна пропонує Росії відновити переговори про розподіл закордонної власності СРСР.

Про це сказав прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров.

«Україна пропонує відновити переговорний процес з Російською Федерацією щодо розподілу закордонної власності колишнього СРСР, зокрема в форматі двосторонніх переговорів на рівні міністрів закордонних справ щодо передачі українській стороні об'єктів нерухомості для потреб її дипломатичних установ», — повідомив він.

Коментуючи заяву представника МЗС Росії Олександра Лукашевича про відмову України від претензій на закордоннувласність СРСР, Дікусаров зазначив, що угода між Україною і Росією про врегулювання питань правонаступництва «нульовий варіант» (угода, за яким Росія бере на себе всі борги СРСР, а решта колишніх республік відмовляються від своїх претензій на будь-яке майно СРСР) не вступило в силу і таким чином не може вважатися правовою підставою для перереєстрації законного майна СРСР на Росію.

Дікусаров також зазначив, що повернення Росією боргів СРСР у повному обсязі не знімає з неї відповідальності, яку вона взяла у відповідності з міжнародними та двосторонніми українсько-російськими угодами.

Крім того, прес-секретар українського МЗС підкреслив, що розпорядження частиною закордонної власності СРСР виходить зі статусу України, як однієї з держав-правонаступником СРСР.

Нагадаємо, 10 листопада Лукашевич заявив, що Україні не має претензій на закордонну власність СРСР.

При цьому депутат Верховної Ради Юрій Костенко вважає цю заяву провокацією.

У 2009 році колишній Президент (2005—2010) Віктор Ющенко доручив 5 міністерств, СБУ та Служби зовнішньої розвідки провести аналіз потенційних наслідків відкликання України підписи під угодою з Росією про врегулювання питань правонаступництва зовнішнього державного боргу та активів колишнього СРСР («нульовий варіант») і ризиків, пов'язаних з його ратифікацією Радою.

У 2007 році МЗС України заявив про необхідність одержання від Росії офіційної інформації щодо пооб'єктного складу, балансової та ринкової вартості власності СРСР за кордоном і поновлення переговорів щодо її поділу.

У 2006 році Україну допускала врегулювання правонаследованія по зовнішньому боргу і активів СРСР між Україною і Росією Міжнародним судом ООН.

Частина України в загальній сумі боргу та активів становить 16,37%.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути