chrome firefox opera safari iexplorer

40% молодих українців за втуп країни до ЄС

15 грудня 2011 о 13:37

Прихильниками вступу України в Європейський Союз виступають 40% громадян країни. У той же час 32,9% опитаних не вважають, що Україні потрібно стати членом ЄС, 21,1% не змогли відповісти на це питання.

Прихильники членства України в ЄС переважають у Західній Україні — 74,2%, в Центрі та на Півночі країни — 49,7%. На Півдні та Південному Сході за вступ до ЄС 36%, на Донбасі та в Криму — 26,4%.

Серед молоді — це люди віком 18-29 років у відношенні до членства України в ЄС немає значного регіонального відмінності. Так, на Донбасі та в Криму, де в цілому домінує негативне ставлення до членства в Євросоюзі, в цій віковій групі підтримка євроінтеграції становить 51%.

«ЄС — це однозначно вибір молодих. Вони хочуть вільно пересуватися по світу, вчитися за кордоном», — зазначила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

61% населення України знає, що країна веде переговори про Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, 39% опитаних про це не знають. Серед обізнаних 52% підтримують членство України в ЄС, серед необізнаних про це — 37%.

34,7% опитаних вважають, що перевагою від повноправного членства України в ЄС буде вільне переміщення людей за кордон. 28% вважають, що це буде підвищення життєвого рівня українців, 24,3% відзначають, що це забезпечить більш вільний доступ молоді до навчання у європейських університетах.

31,1% вважають, що негативним наслідком вступу України до ЄС може стати еміграція країни за кордон, 22,5% вважають, що може настати погіршення відносин з країнами СНД, 22% бачать можливу проблему в припливі емігрантів і розпродажу ресурсів і майна країни.

33,3% вважають, що основною перешкодою членства України в ЄС є недостатній економічний розвиток, 32,4% — низький рівень життя населення України, 22,6% — проблема з демократією і правами людини, 18,7% опитаних бачать головну проблему в позиції західних держав-членів ЄС, які не хочуть приймати Україною, 13,6% — в позиції керівників української держави, які насправді не прагнуть до Європейського Союзу.

У ході даного дослідження було опитано близько 2 тис. респондентів, які репрезентують доросле населення України (старше 18 років), похибка не перевищує 2,2%.

Опитування громадської думки, проводилось у грудні 2011 року фондом «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва і фірмою Ukrainian Sociology Service.

Як повідомлялося раніше, згідно з даними соціологічного опитування Центру ім. Разумкова, серед громадян Україні переважає позитивне ставлення до вступу країни в Європейський Союз. Підтримують вступ до ЄС 45% опитаних, проти вступу — 34,2%. Разом з тим значна кількість — 20,7% опитаних громадян утрималося від відповіді.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути