chrome firefox opera safari iexplorer

Дві третини українців негативно ставляться до будівництва нових АЕС

21 квітня 2011 о 14:01

Більшість жителів України виступають проти будівництва нових енергоблоків атомних електростанцій в країні. Про це свідчать дані опитування, яке провів Центр Разумкова.

Як повідомляється, 69,1% респондентів проти такої перспективи, 17,6% українців вважають за необхідне продовжувати будівництво блоків АЕС.

Близько двох третин (62,8%) опитаних висловлюють занепокоєння з приводу продовження терміну роботи діючих енергоблоків АЕС в Україні.

Проте, навіть аварія на японській АЕС «Фукусіма-1» не схилила громадян до думки закрити українські АЕС (таку думку висловили лише 10% опитаних).

Українські АЕС громадяни вважають досить небезпечними (39,4%) або дуже небезпечними (25,2%). Абсолютно безпечними їх назвали лише 1,3% респондентів.

Більшість опитаних (61,1%) вважають за необхідне поліпшити системи безпеки на українських АЕС, але 62,3% переконані в нездатності влади забезпечити ефективні заходи щодо підвищення безпеки АЕС.

33,7% опитаних вважають, що подальший розвиток ядерної енергетики може забезпечити більшу енергетичну незалежність України. Протилежної думки дотримуються 40,4% респондентів.

Серед джерел інформації про ядерну безпеку найбільше громадяни довіряють професійним експертам (28,3%), телебаченню (13,8%), зарубіжним та міжнародним організаціям (12,6%), а найменше — уряду (2,1%) і місцевій владі (0,3%).

Дослідження було проведене з 1 по 5 квітня 2011 року, опитано 2009 респондентів старше 18 років за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути