chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість українців негативно ставиться до заборони продавати пиво в кіосках

16 вересня 2011 о 12:24

Більшість громадян України негативно ставляться до введення заборони на продаж алкогольних напоїв та пива у кіосках (МАФах).

Проти такого нововведення висловилися 60% опитаних центром «Соціальні індикатори» за сприяння Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Підтримують таку заборону близько третини споживачів - 37%.

При цьому, у разі введення тимчасових обмежень у їхньому місті, частка прихильників законопроекту знижується до 29%, а частка противників збільшується до 69%.

57% споживачів введення заборони оцінюють як тиск з боку великих торговельних мереж; 26% — як прагнення влади завоювати довіру і підтримку мас; 23% — як небажання боротися з наявною проблемою. Лише 12% опитаних вважають, що ця заборона продиктована реальною турботою про здоров'я громадян.

Водночас, 70% покупців вважають, що споживання алкоголю з даною забороною залишиться на колишньому рівні; 14% покупців вважають, що споживання знизиться; близько 10% вважають, що ухвалення законопроекту навпаки збільшить споживання алкогольних напоїв.

При цьому більшість учасників опитування побоюються, що заборона на продаж алкогольних напоїв та пива в у «малих архітектурних формах» (МАФах) збільшить або скоріше збільшить зростання тіньового продажу алкогольних напоїв (67%) і споживання сурогатного алкоголю, настоянок та інших спиртовмісних речовин (66%).

Велика частина опитаних вважають, що заборона на продаж алкогольних напоїв та пива біля загальноосвітніх закладів, не вирішить проблему вживання алкоголю неповнолітніми (65%).

На думку респондентів, це пов'язано з відсутністю організованих альтернативних видів відпочинку (так вважає 48%) та престижністю й соціальним заохоченням вживання алкогольних напоїв.

Близько половини респондентів вважає, що вживання пива та алкогольних напоїв неповнолітніми носить соціальний характер — допомагає здаватися дорослішими (50%) і заохочується друзями (48%).

Дослідження також показало, що основний час купівлі пива у МАФах — з 18:00 до 22:00. У цей проміжок часу пиво купують 77% населення, серед яких переважає молодь: 18-29 років — 59% і 30-39 років — 24%.

Дослідження проводилося з 11 по 15 липня. Методом вуличного інтерв'ю було опитано 1224 респондентів, споживачів пива та алкогольних напоїв в 10 обласних центрах: Львів, Київ, Дніпропетровськ, Харків, Донецьк, Одеса, Луганськ, Рівне, Тернопіль, Івано-Франківськ.

Статистична похибка вибірки становить 2,8% без урахування дизайн-ефекту.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути