chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували медіавиставу Андруховича «Абсент»

19 грудня 2011 о 15:58

«Абсентом» пригостили українців письменник Юрій Андрухович та польські музиканти з гурту «Карбідо». Медіавиставу названу на честь міцного напою представили у столичній консерваторії. Це третя заключна частина трилогії «Самогон. Цинамон. Абсент». Вже три роки поспіль польські музики створюють пісні на вірші українського автора.

Вистава почалася без авторів. Таким — цифровим, зібраним з портретів тисяч людей, побачили поета Юрія Андруховича глядачі у першій частині перфомансу. Автори спеціально задумали грати «Абсент» «за ширмою» для кращого сприймання текстів.

У зеленому светрі, зеленому костюмі, Юрій Андрухович таки вийшов на сцену. Розповідаючи історію життя та кохання свого літературного героя, Стаса Перфецького з роману «Перверзія», він і кричав, і танцював, і навіть співав.

Юрій Андрухович, письменник: "Це, насправді, наче писання книжки, але дещо інший формат. Люди, які це протиставляють, вони це з часом зрозуміють. що у цих наших проектах йшлося, що кожен з нас далі робить те, що він робив, але він знаходить для цього нову форму".

Нова форма читання віршів за Андруховичем уже 3 роки, як передбачає наявність відео та музичного  супроводу. Останнє забезпечують музиканти з Польщі. Третю частину вистави "Карбідо" репетирували в Україні. Для цього знайшли майданчик біля річки Дністер.

Томан Сікора, музикант гурту «Karbido»: "Нам дуже сподобалося там грати. Біля Дністра дуже хмільне повітря і воно позначилося на нас, на нашій музиці. Все вийшло таким живим, характерним навіть більше для України, ніж для нашої рідної Польщі".

Як і обіцяли автори, «Абсент» вийшов загадковим та міцним.

Глядачка: "Таке враження складається, що воно все вляглося в тобі. Відчулося, вдалося цим проникнутися. Я давно такого кайфу не відчувала".

Глядач: "Це — як пригода для мене. Багато слів з вистави я не зрозумів. Але мені надзвичайно сподобалася атмосфера".

Ярослав Ґодун, директор польського інституту у Києві: "У Польщі Андрухович є зіркою. як його можна не читати? Його читають і польською, і українською. Його остання книжка зараз буде перекладена і видана накладом у 5 тисяч екземплярів".

Такими «алкогольними» експериментами співпраця українця та поляків не завершиться. Юрій Андрухович та «Карбідо» готуються до концертного туру українськими містами та вже працюють над новим проектом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути